Followers

Wednesday, February 15, 2012

OPICK - karyawan hebat

Bismillahirrahmanirrahim

Jikalau anda merupakan peminat nasyid sudah semestinya nama Opick pernah bermain2 di gegendang telinga anda.
Tapi kalau tak pernah dengar,sila angkat tangan kanan anda sambil menampar2 muka sendiri sebanyak 18kali. Ini bermakna anda belum boleh diikitiraf sebagai peminat nasyid yang tegar...kih3

Tiba2 hari ni terdetik hati nak menulis tentang beliau sambil mempromosi lagu2 beliau yang indah2 sekali alunan muzik dan liriknya. Subhanallah...aku sangat kagum dengan hasil kerja hamba Allah ni.

Opick atau nama sebenarnya Aunur Rofiq Lil Firdaus , beliau merupakan seorang penyanyi dan pencipta lagu di Indonesia.Asalnya pun datang dari sana la kan, takkan asal dari London tiba2 fasih cakap bahasa indonesia, pekat pulak tu slang beliau. Nampak benor menipu.

Kalau korang nak taw, Opick ni la pencipta lagu Dealova yang pernah pemes bagai nak rak suatu ketika dulu. Masa tu tak sah aku mandi kat toilet kalau tak nyanyi lagu terbabit.

Namun aku bukanlah tersangat2 minat pada beliau, tapi 199% minat sangat2 pada karya yang beliau hasilkan. Setiap lagu2nya sangat indah dan menusuk kalbu. Tak hairanlah berlambak drama2 Melayu kat negara kita ni yang menjadikan lagu2 Opick sebagai background song, especially bila tiba part2 yang sedih, part yang menginsafkan seperti adegan berdoa sambil menangis di atas tikar sejadah.

Aku dengan yakin boleh mengatakan karya2 Opick ni sahaja sudah cukup melangkaui segenap isu . Lagu yang memuji2 Ketuhanan ini sangat sesuai untuk semua Muslim yang faham lirik Melayu. Meh sini aku nak promot!

(before dat, plez stop my playlist at de bottom of dis blog, so dat tak mengganggu konsentrasi korang masa menghayati lagu opick ni..tq)


Sesuai di saat2 korang terasa seperti jiwa kacau..dan lagu ni insyAllah boleh menenangkan jiwa.


Dengan Mu aku tenang


                                                                    Dengan Mu aku hidup
     


Di saat2 kita merasa kita dah buat kesilapan dalam hidup ni . Dan perlukan petunjuk serta arah untuk kembali ke pangkal jalan. Boleh lah dengar lagu ni:

                                                                           istighfar

                                                                          astaghfirullah


Sesuai di kala student yang tengah study for exam tapi  rasa hati gelap,tertutup susah nak terima ilmu.

Mengikut pemerhatian aku, lagu ALLAH MAHA CAHAYA ni bersesuaian dengan Surah Annur ayat 35 yang wajib dihafal kat skolah dulu, cikgu suruh aku hafal dan banyakkan baca surah ni time nak exam SPM dulu sampailah sekarang dah masuk U. Berkisar tentang Cahaya atas Cahaya surah terbabit.

                                                                   Allah Maha Cahaya

                                                                         Teranglah hati

                                                                    Buka mata Buka hati

Di saat2 kita rasa yang hidup ini sangat2 mengecewakan, rasa macam takde harapan.

InsyaAllah lagu ni akan memujuk2 meyakinkan bahawa Allah masih ada, dan takkan pernah tinggalkan kita. Kawan2 akan tinggalkan kita, tapi Allah sentiasa bersama kita. Lagu ni sesuai time tengah bersedih.

                                                               Tiada duka yang abadi

                                                                          Rapuh

                                                                         Allah ya nur

Sesuai di saat2 kita terasa tamak dan tak pernah bersyukur
Dengarkan lagu ini, semoga kita bersyukur dengan segala nikmat yang Allah kurniakan.

                                                                       Alhamdulillah


Di saat2 kita tak dapat menerima takdir. Sedangkan kita dah taw bahawa Allah tidak akan menguji sesuatu di luar kemampuan kita. Yakinlah, Allah merupakan sebaik2 perancang.


                                                                            Takdir


Dan lagu ini pula mengingatkan kita tentang kematian.


                                                                   Bila waktu telah berakhir


See??...betapa karya2 ini sangat bagus. Ada banyak lagi lagu2 beliau yang tak larat aku nak type kat sini.


Cubalah dengarkan , InsyaAllah hati akan menjadi tenang. Bukankah dengan mengingati Allah maka hati akan menjadi tenang. Dan lagu2 ini asasnya hanya bertemakan Pencipta kita Ya Rabb.

Dalam banyak2 lagu beliau, aku paling suka tahap atok kat lagu astaghfirullah.
Aku percaya yang kita boleh kumpul semangat melalui lagu2 yang kita dengar. Sebab tu kat enset aku paling banyak pun lagu Opick. Bila tengok drama yang ada lagu opick pun hati aku  berbunga2. Thanks Opick!

Sekian

Wednesday, February 1, 2012

Sehebat Manakah Soft Skills kita?

Assalamualaikum..

Soft Skills ataupun dalam bahasa melayunya adalah kemahiran insaniah. Boleh juga aku takrifkan sendiri sebagai kemahiran lembut.Erkk, boleh ke macam tu?
Kemahiran insaniah ni boleh kita terjemahkan dalam banyak sudut, tapi biasanya tumpuan diberikan pada kemahiran komunikasi la.

Hari ni entah macam mana boleh terdetik hati nak pergi  pasar tani dekat dengan area2 rumah aku ni.
Nama je pasar tani tapi serupa macam pasar malam. Makanan sana sini, cakap je nak apa. Sate, pizza, burger, buah, sayur, roti arab, jagung bakar, tauhu bakar..abu bakar je yang tak de kat pasar ni.
gambar curik kat google

Melihat kepada mereka2 yang berniaga. Alangkah kagumnya aku dengan kebolehan dan soft skill yang diorang ada. Boleh dikatakan semuanya bukanlah berpendidikan tinggi apetah lagi memiliki master mahupun Phd. Namun!
Tanpa ijazah pun, tanpa master pun aku melihat mereka ini tergolong dalam golongan yang hebat2 belaka.

Cuba korang fikir, berapa ramai budak2 yang pegang ijazah, budak2 universiti yang betul2 konpiden boleh bercakap kat depan?
Berapa ramai yang boleh bercakap, dan tak malu bercakap depan orang ramai?


Memanglah dah memang kerja diorang meniaga, terjerit sana terjerit sini.

Sebab tu expert kan.
Tapi, kene tengok jugak. Berapa ramai budak U yang boleh bercakap dengan baik tentang bidang masing2?
Hahaha..aku gelak sendiri. Sebab aku sendiri pun tergagap2 kat depan..kih3

Selaku budak U yang sedang berada dalam final year aku terkadang pun malu dengan diri sendiri sebab still tak dapat jadi presenter yang baik.Mungkin sebab kurangnya soft skill dalam pengucapan dan penerangan. Erkk, kata bakal cikgu?

Dalam kelas je la kut boleh cakap dengan baik. Masa mengajar depan anak murid.


Masa jawab soalan yang mudah2 dari anak murid. Kalau soalan susah yang aku x boleh nak jawab,senang je  
   "jangan buat dulu, saya belum ajar"..kih3

Dan ada jugak part2  yang boleh aku bercakap dengan yakin sambil buat gaya profesor madya.

Bagilah banyak keje belakang tabir yang berlonggok pun aku sanggup, tapi kalau suruh cakap kat depan..aiyak!!

Paling2 pun ada la sekali dua tu aku jadi KF (ketua fasi). Masa tu nak tak nak kene bercakap la atas stage depan 300 orang tak silap aku, tu masa program kat rumah kebajikan kat perlis. Benda kalau tak formal boleh la aku goreng. Tapi kalau bab2 serius memang bercakap dalam hati je la gamaknye.

Teringat lagi masa aku dipaksa berucap secara formal kat depan atas alasan sebagai pengarah projek, memang nak terkucil sangat2.Aku junior lagi kut masa tu, sem 4!..ngeh3


Itu lah aku  kalau kat depan orang ramai, cuba depan member2. Memang nak pecah gegendang telinga diorang dengar suara aku yang ala2 jawa ni. Dari jauh dah boleh dengar.

Ok, yang aku membebel kat atas tu kalau level orang2 biasa yang pada aku luar biasa.
Sekarang ni kita masuk pada level orang2 yang educated pulop.

Aku buat pemerhatian kecil, sedari dalam U ni lagi  memang ramai insan2 bergelar mahasiswa/i yang pandai bercakap dan melontarkan idea. Namun, ada jugak segelintir yang gunakan kelebihan mereka tu untuk menghentam orang lain. Tak kurang jugak yang menggunakan kelebihan diri untuk mempertahankan hak diri sebagai pelajar. Yang ni bagus la.
Tapi terkadang aku juga terfikir yang alhamdulillah ,bersyukur aku tak tergolong dalam golongan yang dianugerahkan dengan kemahiran berkata2 sederas air terjun. Mungkin dengan kekurangan yang aku ada ni so aku tak la terangsang untuk carik pasal dengan orang lain apetah lagi bergaduh mulut. Sebab hidup aku untuk mengumpul kawan bukan untuk mengumpul lawan.

Mereka2 yang pandai berkata2 ni pada aku sangat hebat, tapi tengok jugak la kan  boleh sampai ke dalam hati sanubari ke tak.

Ada orang yang jenis  pandai berkata2, ayat berbunga2 tapi kita tak suka dengar.
Tapi ada jugak orang yang hanya bercakap gunakan ayat2 yang simple tapi kita suka dengar n suka nak ikut.

Kenapa ye tak suka dengar? Prof Dr. Muhaya pernah cakap, mungkin sebab orang yang bercakap tu pun tak buat ape yang dia cakap. Atau pun mungkin sebab orang tu tak bercakap dari hati tapi lahir dari mulut semata2.

kerana HANYA PERKATAAN YANG LAHIR DARI HATI AKAN MUDAH MERESAP KE DALAM HATI ORANG YANG MENDENGAR.

sekian

Thursday, January 26, 2012

Selamat Pengantin Baru duhai sahabat

assalamualaikum

Tanggal 22 Januari 2012..tarikh keramat buat sahabat ku, che nur izzati Bdullah.
Alhamdulillah beliau telah pun selamat diijabkabulkan dan selamat menjadi isteri orang.

 Peeeewwwwiitt!!

Lepas ni tak boleh la join kanak2 rebina macam kiteorang. Nak keluar berjalan pun kena mintak izin suami dulu. Nak main tuju selipar pun kene lebih hati2. Takut kiteorang terbaling selipar kat zati, tak pasal2 kepala benjol.Dah jadi buruk pulak bini orang.

Haaaaa..zati dah melangkah ke satu alam yang berbeza. Tahniah..tahniah!!

Honestly kiteorang selaku anak2 bujang ni merasa sangat jeles. Bila tengok member sendiri atas pelamin, dengan senyum2 kambengnye. Rase macam nak lompat naik pelamin gak.wuwu
sweet kan??

Bez kot bila ada tukang amik gambar, tukang pegang payung, tukang kipas, tukang lap peluh, tukang mekup, tukang betulkan tudung, tukang rumah..erkkkk..ok yang tu bukan.

Masa nikah, aku selaku jurugambar pun rase berdebar. Apetah lagi zati selaku pengantin perempuan, mesti rase nak gugur jantung. Tapi yang kurang seronok nye majlis nikah tu ramai2. Ada 3 pasangan, so macam tak taw nak fokus yang mana 1. Dengan ramainye orang, sesak kot! macam ada pertunjukan dari tok kadi pulak kan.

Pape pun semua dah selesai, alhamdulillah dengan sekali lafaz je. Antara 3 pengantin ni, suara Sham (ehem2 zati) yang paling kuat. Maybe dah biasa jerit dalam kelas kot, cikgu la katakan. Suami isteri cikgu,perghh..memang sesuai ko nyah.

Seminggu kiteorang duduk kat kelantan, boleh tahan lama lah sampai tak ingat nak balek rumah.
Tak pernah pulak kiteorang terpikir selama ni nak buat barang hantaran sendiri, selama ni juz tengok mak2 je yang buat. Tetiba kali ni kene buat sendiri...aiyak!!...memang pelik la jadinye,kih3

Dalam seminggu tu sempat jugak la pegi jalan-jalan cari pasal kat Rantau Panjang.Niat hati nak pergi mundok dekat siam tu. Tapi nak buat macam mana, time kiteorang nak pergi dan2 polis buat kawalan ketat.cit!!! nak kene buat borderpass segala bagai pulak, aku ada pasport je.
rantau panjang, memang betul2 panjang kedai2 kat sini. tengok nama la kan.
Zati beruntung sangat2 sebab jadi menantu pilihan mentua, bercinta pun lepas kahwin. So batas2 pun terjaga, maksiat hati pun totally dapat dielakkan, kawan2 1 kos majoriti semua datang..Perghhh!!..insyaAllah perkahwinan penuh keberkatan.
boleh roboh pelamin ni dibuat nye.
Thanks a lot buat Dato' Mustapha Mohamed coz bg kiteorang menginap area banglo beliau...Siap guna mesin basuh. buat air segala bagai.
Dato yang pakai baju merah mak ngah tu..peaccee!!
geng mak jemah

Akhir kata, kami semua doakan semoga zati dan suami berbahagia hingga ke akhir hayat. Make sure time konvo nanti aku dah boleh timang anak sedara ye!..kihkih

Tuesday, January 17, 2012

mereka itu sem akhir

assalamualaikum...

Jam 5 pagi.....

krreeekkkk..krruuukk...kreeekkkk..

bukan bunyi pintu terkuak macam dalam cerita2 hantu yang karut semata-mata, tapi bunyi tulang temulang aku yang masih lagi berbaki sakitnya. Urat2 hijau seperti berebut ingin tersembul keluar, manakala tendon pula bergesel2 manja di sebalik kulit aku yang masih belum berkedut ini.

Arrgghhhh...sakitnye! penangan main skating sampai x ingat dunia. Sakit giler.Dah 3 hari tak hilang2.
Memandangkan 14hb lepas aku dan kawan2 se'edu akaun' ku dah abis exam. Maka kami membuat keputusan untuk keluar berjimba atas ajakan faiz hakiki yang dah lama sangat teringin nak skating.(thanks sebab sapot keta)

Skating ni ada banyak jenis, bukan ice skating je. Yang kiteorang main ni roller blade.
Dah kali ke 4 aku main benda alah ni. Dulu kecik2 tak terpikir pulak nak main, dah tua bangka level mak2 ni la baru keinginan tu datang.
Disebabkan lambatnye proses pembelajaran tu, maka sikit2 gedebak..gedebuk...gedebak...gedebuk...macam durian busuk aku jatuh. Nak2 pulak aku memang jenis tak malu kalau betul2 nak belajar satu2 benda tu. Lantak la orang nak kata ape, yang penting aku nak cepat pandai.
kira dah boleh berlagak sikit la sebab boleh berdiri tak jatuh
Tapi atleast aku pandai sikit la kalau nak compare dengan member2 lelaki yang lain except kiki..hua3
dan compare dengan acah & pija.(type sambil kembangkan hidung).

Lepas skating main bowling, bowling aku seri dengan yaya...naib johan.
Sape johan kiteorang paksa belanja air.yes! dapat jugak twister botol besar.

Yang tak boleh blah..before balek kiteorang singgah menara alor star yang seciput je ketinggiannye.
Ni semua wan punye pasal sebab dia dah sem last. So nak buat kenangan terindah sebelum berangkat dari kedah ni dia pun ajak la kiteorang pergi menara tu.

Bayaran for adult is rm6, tapi jangan main terus bayar je. Cek dulu sama ada korang boleh dapat discount price.

Sape2 student yang nak pergi make sure you all bawak student card. Nanti dapat diskaun rm2. Atau nak lebih murah buat2 la kene sawan tenuk supaya korang boleh diklasifikasikan sebagai OKU , dapatlah diskaun rm3.
Atau yang rase muka dah berkedut seribu maka boleh lah menyamar sebagai warga emas.Rm3 jugak.

Daripada menara ni maka boleh lah kita skodeng dari dekat kawasan area alor star. Aku sempat jugak la skodeng swimming pool yang dekat2 dengan KFC.
niat nak tengok anak bulan, tapi tertengok anak orang pulak
 Dari atas memang nampak dekat, kereta yang banyak kat tengah jalan raya tu pun nampak macam kereta mainan keciknye. Rase macam nak kutip satu2 then susun secara bertimpa2.erkk..motip????????
Tak payah banyak cerita..tengok gambar je la ye.Tadaa!!



Pape pun memang sangat2 hepy even juz jelajah alor star yang dah dari sem 1 jadi tempat lalu lalang aku tu.
Mungkin ni la kali terakhir aku keluar dengan kawan2 bernama wan rambai & jb.
Dan ini lah kali pertamanye aku keluar dengan junior aku yang bernama yaya & ladi. Erkk, sori la yaya sebab dari awal asik kene usik dengan akak2 senior ni, biasa la tu yaya ooiii.. tak de gurau tak bez la hidup ni.kan..kan??
erkk..aku tanye soalan macam la gambar ni boleh bercakap

Kepada wan & jb.Lepas ni dah tak jumpa except time konvo nantilah insyaAllah. Semoga korang bahagia lepas ni dengan hidup masing2. Jangan lupa kiteorang kat UUM ni ye. wuwu.

Sekian

Sunday, January 15, 2012

Tamat sem 7

Alhamdulillah....

Sem 7 telah pun menutup tirainya. Kesimpulannya sem ni paling bez , paling meletop, paling hepy, paling bahagia!!

Banyak kot benda2 bez yang berlaku sem ni. Sem ni aku pergi macam2 tempat, jumpa macam2 orang, dapat pengalaman baru, dapat ramai kawan baru..Segala2nya lancar,alhamdulillah...Allah permudahkan segala2nya..

Bermula dari masalah datang sekelepuk masa awal2 sem, ni semua program punye pasal.Tapi dun weri, Allah selalu tolong...cuma kena selalu fikir..all is well.. all is well...all is well..everything will be ok..insyaAllah..that's the spirit!!! dan akhirnya dapat jugak aku jejakkan kaki di bumi Australia....fuuhhh..memang satu benda yang aku boleh senyum lebar sampai ke tulang belakang bila boleh pergi Aussie masa zaman belajar setelah penat tulang 4 keringat kami mengusahakannya dan tentulah dengan izin Allah.
haaaa..bila2 free aku nak pot pet pot pet pasal program a.k.a percutian aku ni la


sem ni jugak la kiteorang enjoy sakan buat program kat terengganu. Siap dapat family angkat lagi..erkk, ok fine..nama mak dengan ayah angkat aku pun aku dah lupa..adoi!
kat sini lan paling muda sebab dia sorang je sem 3.Yang lain semua dh kerepot.

sem ni jugak la lagi sekali aku terjebak dengan dunia intsructor aerobik..3 kali kot untuk sem ni!
erkk..semoga lepas2 ni aku dah tak terjebak lagi...semoga Allah tolong aku laksanakan niat ni..wuwu. Tiap kali aku nak berubah mesti ada yang menghalang...sob..sob..tak pe, tak pe..yang penting niat tu ada..kihkih
ok, aerodance actually
banyak lagi la..kalau nak cerita memang x cukup space. memang 3 ari 3 malam la aku kene menaip,aku tak pe la memang suka membebel.Takut orang yang nak baca je pening.

Tapi apa yang pasti,alhamdulillah.setakat ni kat mana je aku pergi. Kat mana je aku jejak biasannya aku akan rase yang bez je,hepy je memanjang. Semoga senyuman manis di wajah ku akan sentiasa terukir,ok fine sape rase nak muntah dipersilakan.

Aku dapat rumet yang sangat2 baik. Budak sem 5,errkkk!!..ok fine,lupa pulak beliau tu junior.Rugi aku x buli dia suruh basuh cadar katil aku 5jam sekali.Adoi!

Dan baru2 ni..aku agak terharu yang amat sekali bila sorang dari junior aku tiba2 muncul depan pintu bagi bungkusan berisi kotak yang berisi kek sambil wish birthday..aduh, kalau member2 tu biasa la kan.Tapi bila junior yang bagi,rase sebak pulak ..agagaga

Nampaknye lepas ni blog aku akan terpaksa selalu diupdate sebab kebarangkalian untuk bosan tu sangat tinggi!..exam dah abis, cuma tinggal waktu je nk fly ke kelantan for my friend's wedding.Ha,amik ko..member punya pasal sanggup delay masa balek rumah sendiri. Because of what??Cause i really luv my friends...lots of love.

Sekian