Followers

Sunday, October 24, 2010

HukUm tenGok WaYang

 Assalamualaikum.........


 ermmm...nak start cmne ek??tak taw cmne..ckp je la ye..aku nk start dah ni....dgr taw..dgr....hehe
Tadi masa makan duk Borak2 pasal Tgok wayang..pastu lontarkan r soklan tGok wayang ni dibolehkan ke x???x igt r sape yg tye..sma ada aku,ju @ che nab..sape ntah..aku ckp r buley sbb niat nk Tgok cite yg bukn lucah n dtg ngn  kwn2 pmpuan n kluarga..tp diorg kata x ley...x digalakkan...ok...

aku nk taw gak pe jawapan yg sebenar2nya..sebab kalau betul tak boleh kenapa kiteorg buat gak...kenapa pegi  jugak tengok wayang??kenapa beria2 jugak nk tgk cite raya haji nnti?haha...
so pe lg..aku g r text kat ustazah kat matrik aku dulu...besa bab2 agama ni aku suke tye dia...n cepat je dia rply msg..tp td nape ntah x reply...x kan majuk kut aku x mou wt bisnes tudung ngn dia...Huhu....

ok2...back to our main topic..td aku g check jap kt tenet..tengok pe hukum....cek punye cek.....
tgok2 Syeikh Dr Yusuf al-Qaradhawi kata...haaa....sape x kenai dia kan,mmg sgt2 r femes...tp br je meninggal x silap aku tahun lepas...smoga rohnye dicucuri raHmat...mmg besar jasanya pd umat Islam seantero dunia...mmg sedey....tp ALLah lebey menyayanginya...

Beliau kata...boleh tgok n HALAL tgok...(kat sini aku igt pendapat aku dh betui)..tp ada syarat rupenye...
kita baca ye pe yg beliau katakan...apa fatwanya:

 Syeikh Dr Yusuf al-Qaradhawi pernah ditanyakan mengenai hukum menonton filem di panggung wayang, jawab beliau :

لا شك أن (السينما) وما ماثلها أداة هامة من أدوات التوجيه والترفيه، وشأنها شأن كل أداة فهي إما أن تستعمل في الخير أو تستعمل في الشر، فهي بذاتها لا بأس بها ولا شيء فيها، والحكم في شأنها يكون بحسب ما تؤديه وتقوم به.
وهكذا نرى في السينما: هي حلال طيب، بل قد تستوجب وتطلب إذا توفرت لها الشروط الآتية:

“Tidak syak lagi bahawa panggung wayang merupakan satu alat dari alat-alat pengarahan(directing) dan hiburan(entertainment), maka hal-ehwal (aktiviti) setiap alat ini dilihat samada digunakan untuk kebaikan atau keburukan. Maka ia diterima, dan tidak adalah masalah keatasanya. Maka hukum aktivitnya adalah menurut apa ia ambil dan lakukannya.

Dengan itu kami berpendapat bahawa panggung wayang : adalah halal dan baik, akan tetapi ia memerlukan dan meminta agar syarat yang dinyatakan wujud”

Syarat-syaratnya :-

1. Tajuk dan isinya tidak boleh bertentangan dengan Aqidah Islam, Akhlak dan Syariah. Ia tidak boleh mengandungi unsur seks, mengajak kepada jenayah, ajaran sesat dsbnya.

2. Menonton wayang tidak menghalang seseorang itu dari melakukan perkara wajib, seperti solat 5 waktu. Tidak boleh seseorang itu meninggalkan solat wajib, contohnya Maghrib semata-mata untuk menonton wayang. al-Quran memberi amaran keras kepada sesiapa yang berpaling dari mengingati Allah.

3. Elak dari bergaul diantara lelaki dan perempuan yang ajnabi (orang luar), elak dari fitnah dan juga bersyubhat, lebih-lebih lagi menonton didalam keadaan gelap.

haaaaa...................
dah bacakan?....dah jelas kan???..so??????
bile baca ni...aku rase syarat yang ke3 tu aku tak penuhi....sebab tgok dlm keadaan GELAP.....fuh!!!....
jadi.....................
sekarang ni tengah berfikir2....adakah aku akan terus dengan habit tgok wayang????????????????
aku tak pasti...memang syok benda tu....tapi tu dulu sbb xtaw..sekarang dah taw...aku KONPIUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
boleh ke aku stop ni????...antara HIBURAN dengan HUKUM...yang mana perlu dipilih??

sape2 kut nak bagi advice kat aku boleh la...aku sangat2 berterima kasih  dan hargai pendapat anda............

8 comments:

  1. BETOL KOT... ISLAM DAH TEGASKAN. HUKUM TK BLH WAT MAIN2... ALAAAAAAAA... KO G PANGGUNG, PASTU KO DOWNLOAD CER TU. MEMBAZER KOOOT... TK PAYAH AR MASOK SITU....

    FIRST TYME AKU MASOK MASE TGKATAN 5. GILE HEBBAT KAT DLAM TU. KALO KO PANDAI TGK. ADE SATU BENDE YG ORG BLH GIAN MASOK PANGGUNG. KO KAJI SKET. AKU MASOK FIRST TYME. MENYESAL GLE KOT DLU.... RASE NAK AMIK BALEK MASE KAT PANGGUNG TU. GILE MEMBAZER.

    DN AKU RASE CAM DOSE GILE KO TAU TK..... ISHK. ORG PANDANG REMEH JE AND IKOT NIAT. TP SEBENARNYE BERAT BENDE NI........ LORONG KEMAKSIATAN SATU HAL. ISHK. MALAS AKU CER.... TK HABES KANG. TP AKU STUJU SGT USTAZ QARDAWI TU CAKAP YG KO CARIK TU.

    ReplyDelete
  2. thats why fas xsuka p tgk wayang...
    fas pernah ckp kt ma "kalo p ngn ngah ma xboley ke??..ma bls balik " bkn mslh pgi dgn sape..tp mslh kalo dlm islm xdigalakkan..p la dgn suami skalipun...bnda yg xboley..still jd xboleh jugak..."
    kita da cukup besar nk bezakan yg baik dgn yg buruk...sbb itu manusia dikurniakan akal..

    ReplyDelete
  3. see mam,,kn aku da ckp sebab gelappp...
    tp aku pgi jgk sbb aku ni xperfectt,,xbaik sgt,,huhuuh,,
    xpelaa,,,
    lpas ni kite kurang kn and then stop..kihkihkih

    ReplyDelete
  4. salammmmmmmm....kat sini nak cakap satu bende jerk,tak tgok wayang tp download awal2 cite yang bru kuar then tgok yang pirate,so yang tue kira macm mane???pasal tgok wayang tue aku pon tak bape nak stuju,tp wat gak...maklumlah aku manusia biase kan...kene kurangkan then stop jelah...INSYAALLAH..

    ReplyDelete
  5. oiiii..copy paste ayat aku nmpakk,,hahhaa

    ReplyDelete
  6. FIRUS : HURM PIRATE EA ? HURM. MASOK PANGGUNG OR DOWNLOAD ? BASE APE YG AKU FAHAM AND BELAJAR, DUE2 SALAH... ERMMMM...

    MEMANG YG PIRATE. TP.... KALO TU TOK KEBAIKAN... AND TOK HALANG ORG DPD MASOK PANGGUNG. INSYAALLAH BENDE TU HALAL. TP NGAN NIAT NAK TGK JE. BUKAN NAK JATOHKAN MARTABAT CD TU.

    AKU YAKIN BENDE NI BLH. TOK KEBAIKAN AND AVOID MAKSIAT ISNT. INSYAALLAH BLH. JGN RISAU. AKU PERNAH TNYE PAKAR PASAL BENDE NI.

    TP JGN SMPAI KITE TRUSKAN WAT PIRATE TU. KITE JUST TGK JE. K. JGN SEKALI2 TERNIAT TOK SMBUNG OR JUAL BENDE TU.

    INSYAALLAH. REFER SAPE2 YG LAGI ARIF BAB NI K KALO NAK LEBIH DETAILS AND KALO MASIH WAS2.

    ReplyDelete
  7. jue:tak hingin nak copy paste lah,cut n paste je....hahahaha

    ReplyDelete
  8. HAhahhahahaa......
    bagus2....bagus r korang ni
    aku suke dgr ko cakap....
    tq2...pd smua pndpt yg bagus2 belaka..
    aku rase aku dah taw dah pe yg perlu dibuat...time kasih byk2 ye kawan2

    ReplyDelete