Followers

Friday, December 31, 2010

lasT entry

assalamualaikum...
            tahun yg penuh dgn senyuman..ceWwaahh!!siap dpt baby boy lg..ahaks!

last entry??erkk...korg jgn pk bukan2 ae... last tu mknanye bkn pasni aku dh lenyap kt ats muke bumi ni...kalau anda berfikiran begitu bermakna anda Silap!!haha
insyaAllah r pnjg umo lg..

last sbb mlm ni kan 31 Dis 2010..maka dgn ini sy isytiharkan esok raya!!!!!yeaahhhhhh...
eh bukan gak..esok aku nk isytiharkan selamat tahun baru!!!!!!!!!!!!!..yeaahhhhaaa....

besa tahun baru mesti semua org duk kalut nk boh azam baru la,imej baru la,keta baru la...haishhh smua nk baru..bini baru x mou??aku pun xmou..psl aku pmpuan...hua3

tp bgus r azam tu..kalu org xde azam ni makna dia org yg x pk msa depan,xde semangat,xde life!!...ibarat mcm selipar jamban kt blkg umah aku tu..duk tang tu je..xde life!!..hakhak...kompom dia buat2 putus lps ni..

aku pun cm korg gak...ada azam..
azam ni kan...perkataan yg paling tepat dan jitu yg boleh ganti azam adalah HIJRAH..bg muslim la...so kalu mcm segan atau x mou sebut perkataan azam sebab mengingatkan korg kt pakwe lama korg(mohamad azam),maka sebutla hijrah...lbey afdhal....hikhik

azam aku tahun ni adalah...nk kumpul azam2 aku yg lepas..hakhak

ish x...bukan..azam tahun ni:
-nak jd muslim yg baik....insyaAllah
-nak jd anak yg baik..even aku selalu lesap time mak masak,tp selain msk mak ley harap kat mam kut..
-nak jd student yg baik...even aku slalu memekak dlm kelas..
-nak jd kakak yg baik..even aku slalu bantai tarik rmbut adik aku..
-nak jd adik yg baik...even aku slalu kebas barang2 akak aku..
-nak jd kawan yg baik..even aku slalu usik cite pasal hantu kopet malam2..
-nak jd cikgu yg baik...sem dpn dh prktikal dah...kene buat2 control ayu r bile org pggil cikgu akmam..x kan nk ketawa berdekah-dekah kt dpn anak murid kan..x sopan tu,jatuh imej aku karang..haha
-nak ubat penyakit resdung aku ni...td baru beli ubat baru dr cosway(sbnrnye free sbb aku kebas pak cik aku pnye..hua3)

itu je kut..tu pun xtaw ley capai ke x...ermmm..

tahun 2010 ni kan??tersangat2la bez pd aku...sbb byk betui kenangan2 mnis sepanjang tahun ni..bukan setakat mnis,masam,kelat,pahit,x ckup rase..smua ah ada...
taun ni bapak bz idup aku...smua program nk join kalu buley...lg2 msa sem 4,dgn xtaw lgsung main softball tetibe ley lak g jd scorer softball..mmg berpinau r tgok bola time tu...
taun ni jugak r memperlihatkan betapa banyaknye air mata mengalir mcm air terjun gunung ledang nun...
x taw ntah puaka mana duk menginap dlm mata aku ni,sikit2 nk nangis...bc novel pun boleh nangis..
malu dowhhhh...ntah dh bape rmai saksi tgok meleleh air mata jantan aku ni..sob..sob...hilang sudah kemachoan ku ini..hehe
kpd saksi2 kejadian..korg buat2 lupa je la muke burok thp berok aku tu time nangis..aku blakon je tu..kahkah..

tp mostly..xde yg bahagia selain yg bahagia2 belaka tahun ni..cite aku of course byk psl kat U la..sbb duk kat umah ni bape lama la sgt...duk umah pun hepy je..dr kecik kut xpenah ada problem2 bsr ni..alhamdulillah r setakat ni...

Haaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
sbut psl hijrah..psl abg azam ni...ups...haha..tetibe terigt kt novel ni..tajuk dia "VERSUS"..bez tahap gaban!!
1st time aku bc novel islamic..penulis dia nma hlovate..ni r novel yg aku duk kalut baca time nk final exam aritu,smua tmpt aku bc psl x sbr nk bg abis cepat2..kt bustand r,dlm bus r..smua ah!nsib bek dlm toilet x selera nk bc..hua3
novel ni mmg sesuai sgt r kpd sape2 yg rase nk berubah..kpd laki yg nk jd ktua kluarga..every word yg dia sebut..rase mcm menusuk kalbu..

meh aku nk cite sikit...cikit je r..byk2 mna ley,,kang lemak lak korg..haha

cite dia psl sorg pmpuan nma minn edina ni kaki skate,kire mcm org jalanan r then insaf jd baik,pkai tdung baju labuh smua..bygkan betapa payahnye dia nk tggalkan smua bnda yg dia suke semata2 untk dapat keredhaanNYA..jalan yg benar....
pastu ada r sorg mamat ni kaki skate gak syok kat dia...ditakdirkan ALLAh asyraf ni jatuh hati kat minn pastu dia pun nk change for good...mule2 dia berubah sbb pmpuan ni,tp at last dia sedar yg niat dia berubah adalah krn Allah...dia smbung study kt australia..balek2 m'sia je trus jd alim,semayang x tinggal,dh xde dunia clubbing ke skate ke,pergaulan bebas ke...pe yg dia buat,hafal ayat Quran,bc buku2 keagamaan.dgn izin Allah,sampaikan dia jd lagi alim drpd si minn edina tu...minn pun ape lg,rase rendah diri la bile tgok laki ni dh berubah yang teramat sangat sedangkan dia juz buat benda2 yang basic je dalam islam....seterusnye???jangan duk gedik..p baca sendiri nah....haha

lagi skali aku repeat..bEZ wOoo!!.
actually novel ni banyak words  dia in english..bahasa yg high level kadang2..disebabkan aku ni asal dr London(sbutan jawa sikit)pedia??LONDON!!...so mmg kdg payah sikit nk phm..tp wat2 phm sudahla..haha
meh aku nak potretkan baberape ayat power dia ae...


"......bukan mudah untuk berubah
dari tanpa arah ke sejadah,
dari tepi jalanan ke sujud menghadap Tuhan....."

"change for good is not a crime"

"All the verses in the Quran are like personal love letters from God to us"

"After I start living Islam, will I be responsible before Allah for the sins I have committed in my past life?"

"vile women are for vile men,and vile men for vile women.Good women are forgood men,and good men are for good women;such are innocent of that which people say:For them is a pardon and a bountiful provision.'.Allah telah berfirman bahawa seorang wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik,begitu juga sebaliknya....."

""""wonder why would people would go for perfection if it's impossible." 

"Antara Hitz.fm dan IKIM.fm.Antara jeans,tee,baju kurung,jubah dan tudung labuh.Antara Jamie Thomas dan Imam Hassan al-Banna.Antara Linkin Park dan Sami Yusuf.Antara lirik lagu dan kitab-kitab agama"


Ketahuilah sesungguhnya kepunyaan Allahlah apa yang ada di langit dan di bumi.Sesungguhnya Dia mengetahui keadaan yang kamu berada di dalamnya(sekarang).Dan(mengetahui pula) hari (manusia) dikembalikan kepada-Nya,lalu diterangkan-Nya kepada mereka apa yang telah mereka kerjakan.Dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu. [An-Nur:64]

'i'm not meant for u" ..ayat ni time heroin ni rase dia x layak utk hero sbb mamat tu dah berubah jadi alim...sedey seyh time ni...

erm..mlm semalam..kat tb ustazah ct nor bahiyah ada ckp..marilah kita mulakan tahun baru ni dgn rase kesyukuran ..ye betui!!!!
smoga kite smua berhijrah ke arah kebaikan..insyaAllah.... 

19 comments:

  1. jom...bile dgr ustaz ckp terus rse nk tobat..tp xtaw la jd ke x kan...huuhu

    ReplyDelete
  2. insyaallah..semoga termakbul..selamat tahun baru

    ReplyDelete
  3. zuriey:...amin...amin ya Allah...thankz yea!!!

    Anonymous:wei... x nak boh nma gak ke???
    ko jgn lupe bc novel ni..bez siot!!

    ReplyDelete
  4. ADE KE NOVEL PASAL NI ? KENAPE AKU KENE BACE NOVEL. NI YG MEMANG KEAJAIBAN DUNIE NI AKU BACE NOVEL. HUHHUUHUU... NOVEL NI CERPEN KE ? BARU KE

    ReplyDelete
  5. oit novel r..pe cerpen lak..
    ala..bc novel ni xde beza mcm bc buku agama..
    byk sbut hadis

    ReplyDelete
  6. MACAM BEST JE. APE NAME BUKU NI ?

    ReplyDelete
  7. versus la...penat aku membebel kt ats ni...ceh!!

    ReplyDelete
  8. all the best mam...smoga capai suma azam2 hg tu..
    ak br ja jd follower hg ni..PEACE~

    ReplyDelete
  9. anis:tima ksih ya buk...haha

    d_LA: u tooo dear...

    ReplyDelete
  10. HHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHHAHAHAHA... KATNE ADE JUAL ? HAHAHHAHAHAHAHHAHAHA...

    ReplyDelete
  11. hrpnye dapat mnjadi seorg cikgu pojaan pelajar ;)
    ngeh2...

    ReplyDelete
  12. Anonymous : ada jual kt kedai jubah ko tu..haha
    kt kdai buku la syg ooiii....


    Fxysche Nas:haha... nk jd ckgu pling sporting n pling garang(yg ni kurg pasti)

    ReplyDelete
  13. heyy..i also lurve Hlovate's writting lah!! =)

    ReplyDelete