Followers

Monday, January 31, 2011

kenapa kena derma darah?

assalamualaikum..
ni nurse paling jahat,x caye tgok  muke jahat dia..sakina nama beliau
ada sape2 sini pernah derma darah???pe perasaan korang?sakit x kene cucuk?ada pengsan x lepas kene amik darah???serik x??..ada yg berat 61kg terus jd 16 kg ke lepas derma???xde kan..
banyak soal pulak minah ni....

ari kmis lepas
makan laju2 mcm siput pastu turun ofis cepat2 sepantas kilat...g derma darah..

step2 dia..yg seingat aku la...
*mula2 kene isi borang dulu...pot pet pot pet..sign pape yg ptut..

*lepas tu timbang berat badan senyap2...kalu bising2 kantoi lak kan bape berat aku.....
yes!!lebey dari cukup!...syarat dia 45kg,berat aku  49kg...lagi 4 kilo buleh derma kat sape2 yg x ckup berat.

*doktor akan cek tekanan darah...sepatutnye 110 xsilap aku..tekanan darah aku 114(pastikan korang cukup minum,cukup tido,cukup rehat)..kalau x, doktor akan sengih2 kambing sambil cakap "sori,tekanan darah u x lepas"(smbil buat muke jahat)

test darah jenis apa dulu..

alat ni utk cek cukup x darah korang
*cek darah jenis ape n cukup x darah nak derma.
nurse akan amik darah sikit kt hujung jari.....
"tappp!!!"

xdela sakit sangat..sikit je mcm kene cubit dgn mak korang msa kecik2 dulu..
lepas amik darah,nurse tu kata kat aku..
"SAH!!!!!anak pompuan!"
erkkk..x mcm pengsan lak kalu dia cakap mcm tu....









"SAH!!!!!darah jenis A!!"
haa...ni baru betui....lega aku dengar..
see??...A+

kalau jenis x ckup darah,diorg akan bg vitamin untuk tambah...nurse akan cakap smbil tersipu malu
"time kasih..datang lagi"
darah sendiri x cukup ada ati nk derma bg kat orang..puii!!!(yg ni aku tambah sendiri)

lepas tu..sila amik katil masing2..then baring ikut gaya dan citarase korang yg tersendiri..jangan buat aksi terlampau sudah ler...

nurse pun datang kat aku....PAPPPP...PAPPppp..PAAPPPP!!!!..(dia tepuk2 lengan yg nk kene inject)
nurse akan pilih urat(tempat dia nk cucuk)..dia sapu cecair pe ntah...pastu lap..pastu spray kat lengan..untuk pelali x silap aku..kire masa tu lengan korang akan lalok sekejap x ingat dunia.
siap buat peace lagi



sebenarnye ni dah kali ke 3 aku derma darah..so masa dia cucuk aku xde rase nebes sangat,siap senyum2 lagi dgn masyarakat sekeliling yg ada kat situ..

dia cucuk punye cucuk...x mcm besar lak jarum dia pakai..dengan wayar2 ada sekali...
3 mnit kemudian...darah x keluar...darah blok!!!..adoi!..time ni pulak darah nk buat roadblok..kacau daun betui.

rupe2nye..mak cik nurse tu dah salah urat ke pe ntah...adoi la..dia x pro lagi.dgn muka bersalah dia pggil member kamceng dia lagi sorang soh cek tgn aku..
member dia nama sue duk kuis2 jarum tu..kuar msukkan jarum bg stabil..dh mcm barang mainan pulak tgn aku ni...sakit doowwhhhh....darah x keluar2 gak...tgn aku yg terseksa..tp x pe...aku senyum je sebagai tanda sokongan kat mak cik nurse tu..

lepas tu nurse2 duk kerumun kt tempat aku bersantai baring tu..diorang nk tukar tgn..mintak tangan kanan pulak sebab tangan kiri kemut x mou bagi darah..
masa tu ramai2 duk tlong ..rimas aku dibuatnye..
lagi sekali diorg buat siaran ulangan kat tgn kanan aku..tepuk2,letak cecair,spray,plih urat then cucuk...zappp!!!

kusssssss semangat!..darah berjalan dgn lancar...alhamdulillah...sampai jugak hajat aku nk derma aritu..setelah 1 sem aku xderma....bahagia je rase..yeaahhhhaaa!!!!!!!!!
darah aku yg kene kebas adalah sebanyak 300 ml
masa transfer darah ke kantong plastik tu korang kene gerak2kan tgn...diorg akan bg kayu sebijik utk korang gerak2kan bg darah jalan...

even 2x tgn aku still lebam lg ni..tp syiok siot dapat menyumbang....erkkk,.nape ntah..dah bape ari x surut2 lagi lebam ni....pelik gak cekk....
lebam tgn kiri

lebam tgn kanan

nak terkeluar urat2 aku
gambar kat ats ni bukan niat nk menakutkan..x sakit pun...lebam sikit je pun..

cume 1 yg x bez..member aku,che nab(bukan nma sebenar)..pitam lepas derma darah,then muntah kat tempt kejadian...euuwww....eh,silap nada!...huhuuhuhuu..sian dia...siap kene kipas lg dengan nurse,nk je aku tumpang sekaki baring sebelah dia..hehe

nasihat aku...marilah kita sama2 menderma...drop ur blood,save the others life!..
bayangkan kalu ada antara ahli keluarga korang yg masuk sepital pastu perlukan darah..tetibe doktor cakap.."sori,hospital kami xde darah yg kamu dia perlukan..padan muka korang,kahkah"...x ke sedey????

actually bila kite memudahkan urusan orang,insyaAllah Allah akan memudahkan urusan kite..

sementara kita sihat waalfiat,xde pape penyakit..so pekata buat amal kebajikan sikit..what u give,u get back..
we dun know what will happen to us in de future..bila kite tolong 1 orang,10 orang akan tolong kite..

darah ni pun akan dapat balek.lepas korang makan2..u'ill get back ur energy..bukannya lepas derma badan korang automatik terus tinggal tulang...so dun wery
and..sape2 yg selalu derma darah,pihak hospital akan bagi layanan istimewa sikit berbanding pesakit luar yg xpenah derma darah apetah lagi organ, tertakluk pada terma dan syarat2 penyertaan...
aku siap dapat kad raya lagi dr sepital sultanah bahiyah(kEDAH)...ingatkan pakwe mana la antar kad,sepital rupenye..ceh!
ni jajan yg korang akan dapat lepas derma

sape mkn ubat ni selera mkn dia akan bertmbah,aku x mkn sebab x mou gemok

sepital bg sijil

buku derma darah..tiap kali derma tiap kali buku aku ghaib

eh,geli2...jgn pegang..geli den!..ahak


DERMA lah...bantu sesama manusia...



Wednesday, January 26, 2011

awal-awal sem

assalamualaikum....

1st week
genap seminggu aku kat uum ni..byk giler prubahan HEP buat smpai naik pening kepala batu aku ni ...
awal2 lg rse x bez,budak bilik aku sorang kene tendang..dh x cukup korum..suke ati diorang je wat tendangan maut,igt men bola ke pe??...depan bilik kene bersih,x ley letak pape kecuali selipar jamban,geng2 aku lak terpisah smuanye..dah mcm kera sumbing kiteorg ni..maklum la bilik hujung dunia..xde sape nk kawan...berok pun x mou dekat..sob..sob...

dalam sminggu ni pe yg aku buat ek?paling ekstrem sekali drive keta la...
nnti r tggu anak raja pinang aku,aku beli keta ni
1st day smpai uum terus call sorang abang ni ckp nk sewa keta..almaklumla..kami ni student lg,x mampu nk bawak keta sendiri..

pegi aloq staq....1st time wooo drive sampai sana..kire giler jugak la sbb aku bukan reti sgt drive,nama je ada lesen..actually kat sini berlambak budak2 ada lesen,tp smua penakut tahap gaban..nk bawak keta kncil tu pun ibarat mcm kene bawak keta kebal...aku n de geng spesis x reti takut sgt..smua main redah je..ye la smpai bila nk bergantung harap kat orang,nti dh jd cikgu x kan g sekolah nak tumpang keta pengetua lak kan?x pasal2 dia ajak jd bini no 3 karang...naya je..
mak baby naik troli
pegi tesco..beli belah mcm mak2 orang..cume beza mak orang beli sayur..haha

model yogurt..beli3..

yang ni ok je...paling sadis kali ke 2,aku drive dr perak g penang..then che nab bawak smpai kedah..lepas je je hghway,aku drive dr aloq staq sbb che nab x sanggup nk drive,jalan sana mmg sesak giler tahap dewa,dgn cuti thaipusam lg......haru!!!

masa tu malam...bawak pulak myvi(aku xley bwk selain kncil)..asal bwk besar skit dr  kancil je mst badan rase seram sejuk mcm kene sawan mayat..erkkk...
erkk..keta ni r,nk tercabut jantung aku bwk..sob..sob


keta mati2...tersedu2...mcm kucing tercekik tulang kambeng..ada sekali kt trafik light,mmg mengaum giler keta  aku,pastu aku tersilap msuk jalan,tu la sape soh pilih jalan hitam...lg sikit je nk himpit keta org..dah r keta mewah,kut calar sikit memang aku gadai che nab(rumet aku) la kat orang tu....kire settle hutang!

masa parking ..buleh pulak lupe pasang signal...nk belok kanan,aku mmg kmpom msa tu tengok cermin xde orang kat belakang....tetibe.......



Ssrreeeeeeetttttttttttttttttttttttttttttttttt..............




ada moto brek mengejut giler..huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa................
berderau jantung aku!!!!!!!!!!!!
mmg aku yg salah...ampun ya pak...aku enggak sengaja kok pak.....ampun ya!!!!
alhamdulilah r x jd pape..pastu laki tu blah sambil buat muke bengapbengis....hihi


kali ke 3 dlm mggu ni....aku g aloq staq lg...haissshhhh...keje merayap je!
pegi bustand tukar tiket..mcm hampeh!!kene tipu dowhhh...aku pun xtaw ,kenape la kami slalu jmpe org x jujur..kene kencing rm53...its ok...sabar je sabar,......ada hikmah r tu
then pegila city plaza... sesat!!aku rse kalau 10 kali aku g a.staq,mmg 10x aku sesat r gamaknye...

dah la msa otw pegi jalan sesak giler dr jitra sampai a.staq..ni smua le tour de lgkawi punye pasal!!
dgn budak sekola bertebaran kat tepi jalan tggu matSaleh2 lalu...ntah pape ntah,mcm zaman aku skola dulu la tu..tggu berejam,pastu tenung sekejap mat saleh terkedek2 bwk beskal,pastu lambai2 smbil buat gaya diva kt tepi jalan,pastu 10 mnit kemudian blah msuk kelas balek..ceh!!!buang karen..bukan dpt ape pun,dpt kulit terbakar dgn badan hangit je...haha

budak pro-sak bwk keta

yeah smpai a.staq!!
sambung2..kali ke 3 pegi ni mmg syiok abis!keta aku x mati lgsung....smua clear...even asal aku bwk je mst trafik light lmpu merah...hampeh tol...dia x taw ke aku budak baru belajar..ape la salahnye bg lampu hijau je,x pun cabut je smua lampu2 yg ada..haa....bru aku buleh drive sambil tido..kehkeh..


mggu ni mmg keje merayap je...everyday is sunday!!!chill beb....rilek2 dulu..pasni kompom keje berlambak,dgn program lagi..msa tu tido pun ntah cukup ke x...

lepas balek bukit merah,malam baru smpai uum.....esoknye dh kene g aerobik ngn gotong royong...potong stim betul...baru ingat nk qodo' tido..
nma je aerobik,tp aku berdiri belakang skali buat mesyuarat tingkap...
nma je gotong royong,tp aku msuk bilik selubung selimut....pkui 11 pagi turun tulis nama...keji betul..


second week...
kelas dh betui2 start..mula la pening pala otak aku blaja akaun ngn math...tp lctrer smua sempoi giler tahap gaban,smggu 3 ari je kelas...bez siot!!!once again...every is sunday!!hakhak...trademark lcterer aku ni..

petang2 kluar..kecewa giler nak naik beskal double seat x dpt....menci nye!!...sem lepas pun gitu,asal nk men je beskal abis..adoi r...lepas tu usha r sekejap budak2 kt swimming pool...malu aku,smua x pkai baju...hikhik....
hurmmmm..bile la aku nk reti berenang,style aku berenang cume bergerak kat 1 tmpat je..pastu kepala tenggelam punggung je terangkat...maknanye kepala berat ilmu la tu punggung ringan lemak...agagaga..

x dpt men beskal..pegi la blaja men softbal..1st time aku pukul bola..1st x kene,blaja pukul angin je..."adoi!!!sakit la!!!!!!"kata angin kepada akmam..
kene gelak tahap gaban dgn budak2 kat situ..ceh!!!member aku r tu..ala,diorg pun bukn reti main..
mmg burok giler muke,hakhak

pukulan maut dr yg berbahagia akmam
ari kmis pegi meeting PERKiM kt pusat islam....x mcm segan pulak ramai datang pakai baju dgn tudung labuh..erkk.....pegi je la..as long as niat nk blaja n sebarkan ilmu...bukan ilmu math,akaun mahupun ilmu ghaib...ni ilmu lain...jadi fasi la tu kalu ada pape program..insyaAllah...


this weekend balek umah..yeahaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!
ponteng 2 kelas je kut..kire halal r tu....1 sem sekali...ok la tu..ada r tokoh jadi guru cemerlang

Friday, January 21, 2011

enset hilang telepon polis

aSsalamulaikum...

ari jumaat mlm sbtu..tepat pukul 1 pagi location kat bilik berpuaka,bilik 404..puaka tido,sebab budak2 bilik ni teramatla sgt kuat tido except me..erkkk????silap2...especially aku sebenarnye...kihkih

this year x taw la..awal2 lg mcm byk hal pulak yg jadi dan smuanye memeningkan kepala batu aku ni.dari 1 benda ke 1 benda..tp it's ok...ni baru nma dia ujian Tuhan,kecik je ni...orang lain lagi r sampai rase nk bunuh diri pkai pisau mainan x pun hentak2 kepala kat highway smpai berterabur isi otak tu,masalah besar punye pasal..

so,bersyukur je la...bersyukur sebab x  diturunkan ujian lebih hebat dan lebih terok lg..

ok

pe yg aku nk cerite ni..jeng..jeng...jeng...pe aku nk bohong korang ni ek?haha..

dengar ni akmam,doktor pakar tido nk ckp ni...

RABU(19/1/2011)
tarikh keramat ni!!!..tarikh lahir nenek aku pun x keramat macam ni
enset yang aku tatang2 bagai minyak yg penuh tetibe meng'ghaib'kan dirinya.alangkah bahagianye diri ini bila aku sampai bilik je tetibe enset aku xde...cit!!

jenuh aku cari..1 bilik ni aku geledah macam polis geledah cr ganja  sambil buat muke cuak tp x jumpe2 gak.
naluri keibuan aku kuat mengatakan yang enset aku tercicir dlm bus yg aku naik lepas kuliah tadi..erkkk..bus ada bnyak,tp yg mna 1 ek??korang rse yg mna?.....................salah tu....aku pun xtaw yg mna.

rumet aku ckp bus yg driver dia dh tua,rambut beruban,kerinting2..x ingat lak aku..melainkan kalu muke dia mcm farid kamil bru r aku igt kut.so buat keputusan,pegi cari masa tu jugak!!cari kt dalam bus!dgn xtaw no bus pegi melilau2 cari.


masa tgh terkedek2 jalan menuju ke bustop,tetibe ada 1 bus tu nk gerak dah..pe lagi,kelam kabut aku ngn che nab(rumet aku yg berambut ketak) lari kejar bus tu..dgn penuh semangat kesukanan aku lari,kalau watson nyambek tgok pun kompom dia segan...sekali tengok2 driver org lain,cit!!hampa aku...
pastu tetibe ada sorg pak cik drebar bus jugak lambai2 tgn kt aku..kompom r dia dh tgok aksi kiteorg terkengkang lari td..adusss!!!aku p la kt dia...dia dgn penuh concern soh aku cite ape dh berlaku...siap buat kawad cam lg nk taw bus no bape yg kiteorg naik msa balek kuliah td..dan akhirnye!!!beliau berjaya dikesan.

dgn x buang masa,kwn pak cik tu td antar kami naik bus sbb nak kejar bus yg telah dpt dikesan no bape..no 15!!!...fuhh..dia antar kiteorg naik bus..kiteorg je semata2...spesel edition..dh mcm big bos lak..
x lama kemudian....
.
.
.
.
.
YES!!!
nampak dh bus no 15..yeahhaaaa!!..tp bus tu dah nk gerak...cepat2 aku ketepi tangga dan jerit
"pak cik...pakcik!!..nanti dulu!!!"
dia pun brenti,aku mintk izin nk cek bus bhgian belakang..bhgian tempat aku duk bergosip ngn ju n che nab  td..sampai tertonggeng2 cr x jmpe gak..kecewa giler!..ya Allah..aku xtaw nk cari mna lg dah

dgn muke kecewa aku trun bus.."x jmpe cik..time kasih"..ucapan perpisahan aku kt pak cik tu..
lepas tu cr lg kat bus lain..x jmpe gak..x jmpe dan trus x jmpe....
msa tggl setengah jam..so??balek je la..jap lg nk pegi kelas

lepas kelas,singgah pulak cari kat dalam kelas terakhir yg aku msuk sblm balek tghari tadi..cr punye cari..xjmpe gak..hampeh!!..aku try cari je,mcm cari harta tersembunyi...dlm hati kuat kata yg enset aku mmg tertinggal dlm bus...

tenang je tenang...yakin..Tuhan mesti tolong..
sbb tu sempat je lg berlawak bodoh dgn diorg ni..aku pun pelik nape aku x risau sgt..rilek je mcm xde pe jadi..maybe sebab aku jenis risau kalau time aku wat salah je kut..haha

balek cari kt bilik..rumet aku pun dh menggila cari..bwh katil,bwh bantal,bawah loker.sampaikan dlm baldi pun aku cari kut2 enset tu pndai berjalan sendiri ke...
-
-
-
-
-
masa ni aku dh redha..xmou cari dh..tggu je..insyaAllah ada  tu nnti jawapannya..
semayang asar..then amik Quran baca surah al Buruj 3x...insyaAllah,member aku kata elok baca kalau ada barang hilang..tp bc dgn penuh yakin dan tawakal la ye..
lepas tu aku msg no aku tu pkai enset nabila...
"sape2 yg terjumpe enset ni tolong msg kat no ni ye..smoga Allah merahmatimu"

haha..siap bg tazkirah lg,sape jmpe x pulang gak xtaw la..tu je last usaha aku..pasni aku nk wt xtaw je..doa je byk2...

lepas tu wat mcm biasa..baring2..kemas2...msuk magrib cepat2 amik ayaq semayang...pastu tetibe no aku terpacul kluar kt enset nabila..dia kata.."enset awak ada kat saya...datangla amik.."

??????????????

ALLAHHUAKHBAR!!!!!!!!!!!!!!

terus menitis air mata aku Allah dh makbulkan doa aku...huwaaaaaaaaaaaa.....bersyukur giler!!
pastu aku ngn rumet aku 3x lompat2...yeahh2 enset dah dapat..yeahh2!!!!!....
dgn pakai telekung,berjurai2 air mata...nangis bukan sebab enset x jd ilang ..tp sbb terharu giler ada org baik lg kt dunia ni n pling penting makbul doa..haha

pastu terus sujud syukur,semayang mgrib..then trus blah pegi blok sebelah amik enset...
rupenye budak tu terjumpe kat dalam bus tghari tadi...betui gak r naluri keibuan aku ni!!haha

agak sengal sebab dia jmpe pukul 2 tgahri tp mgrib baru mesej nk pulang enset..cit!!!
tp pk positif je la..mybe dlm jangka msa tu Tuhan nk duga tahap kesabaran aku...alhamdulillah...

dapat2 enset je tgok ada berpuluh kol...member2 aku smua kol..nk pastikan no aku hidup lg menandakan enset aku bukan kene curik....
thankz kawan2...especially nabila n nadia yg sampai nk tercirit tolong aku cri natang tu....haha
muahh3!!!!!!

ni enset lama aku yg kene curik,amik la aku dah halalkan
kalau boleh x mou la ilang enset lg....taun lepas dah hilang sekali,lagi sadis yang tu sebab kene curik,ngn beg duit aku sekali ilang...huh!..

x sampai setaun pakai x kan nk kene beli baru lg kut..drpd  beli nset baru baik duit tu bwk g melancong...720 henggit melayang derr kalau ilang...nasib baik jumpe..yeahhhhhhhaaaaaaaaaa!!!!!!!
ni la enset aku yg ilang tu...i sayang u sgt2 taw!!!..muah!!!
alhamdulillah.....thanks ALLAH....

Tuesday, January 4, 2011

assalamualaikum ya ahli KUBUR...

assalamualaikum...
                                         dari MU aku datang,kepada Mu juga tempat aku kembali

Kenapa kalau sebut je pasal kubur terus cuak???asal sebut kubur je kadang2 orang terus terbayang pasal hantu la...mayat terbang la,tak pun ada suara menjerit mintak tolong.Kadang2 bau wangi,kadang2 bau busuk yang amat.
                            x lain x bukan encik pocong ni la yg slalu org bayang time lalu dpn kubur tgh2 malam

Ok yang sebenarnya macam mana boleh munculnya hantu segala bagai ni adalah jelmaan iblis dan jin semata2. 2 makhluk tak sedar diri ni muncul jelmakan diri dalam bentuk menakutkan dengan tujuan mengganggu dan menyesatkan manusia.Dalam alQuran tak de sebut pun istilah hantu.Tak ada...ape dia?? Tak
ada.

Cuma  benda2 aneh ni kadang2 org kata mungkin terjadi bila ada diantara roh yang tidak tenang kut.
Sebab tu la,bila ada orang buat jahat then kite tegur..bila dia kata.."suke ati mak bapak aku la,ko sebok pehal??kubur masing2!!!!"

Kalau jawapan diorang macam kat atas ni aku galakkan bagi penampor sebijik supaya tobat sikit.
Mana boleh cakap macam tu der. Kut ditakdirkan kubur orang yang buat jahat giler gaban tu kat sebelah kubur orang yang baik2. Tak ke naya...orang tengah duk landing sedap2 tetibe dengar suara jiran sebelah duk kalut menjerit kene seksa...haaa....kan ada kene mengena,sape kata tak de????

2 ari lepas aku lalu dpn kubur...sebenarnye memang tiap2 kali aku kuar umah mesti lalu dpn kubur..sbb otw nak kuar tu mesti nk x nak kene lalu jugak..ala,tepi jalan raya besar je pun..ape nak takut(tp kalu mlm mmg aku x pndg pun apetah lagi menikmati pemandangan tanah perkuburan tu)

area umah aku ni ada 2 tanah perkuburan..1 kat simpang 1 kat dalam kampung ni...
tanah perkuburan yg kat dalam kampung ni sangat2la digeruni ramai...disebabkan jalan nak masuk dalam tu tersangat2la dalam,xde yang dalam melainkan yang dalam2 belaka..lebih kurang 1kilometer gamaknya..kalau aku disuruh masuk sorang2 tanpa teman or tanpa bodyguard  aku lagi sanggup terjun laut...tapi dgn syarat ada pelampung kiri kanan,nak bez lagi ada bot pisang(banana bot)..kih3

alkissaahhh kenapa org takut nak msuk????sebab dengar2 cerite dulu ada 1 lembaga hitam yang besar x taw la duk bersiar2 kat kmpung ni then dia trus berlari pecut menuju ke tanah perkuburan tu sebaik sahaja dia pasan ada org ternampk lobang batang hidung dia tu...ngeeeeeee... orang ckp...bukan aku ae..

tapi setahun sekali aku tetap akan jejakkan kaki gak pegi ziarah kubur arwah atok n sedara2 aku yang lain kat situ. Ramai sangat,adalah dalam 6 kubur biasanya. Dah mcm reunion pulak kadang2 tu..bersihkan kubur then baca yasin ramai2,n paling sayu sekali time siram air atas kubur. Dulu msa kecik2 rase nak nangis je buat adegan tu..tapi sekarang dah reti control perasaan dah. Moga roh mereka semua disemadikan bersama org2 yang soleh...aminn.
InsyaAllah raya nanti xde papehal mam datang jenguk atok lg ye...sob....sob....



1st thing yang akan terpacul dalam otak cair aku ni bile sampai2 je. Mestilah kene bg salam.

"assalamualaikum ya ahli kubur......"

haaaa...ni yang sebenarnye aku nak tulis ni..x taw camne boleh tersasar jauh cite kat atas nun...

Hukum memberi salam kpd ahli kubur adalah sunat. Dalam hadis pun ada sebut Nabi Muhammad s.a.w tatkala menziarah kubur baginda akan memberi salam..

Tak rugi kite bagi salam..bahkan dikire kita menolong ahli2 kat dalam kubur tu..
ok yang ni ustaz yang  kata la kan. Contoh la kata mereka ni tengah diseksa dan dibelasah dalam kubur..insyaAllah kalau kite bagi salam. Diorang akan brenti diseksa sat then jawab salam kita...see???? x ke membantu namanye...atleast ada la masa diorg nak rehat2, nak relaks2 jap....jangan kemuuuuuttt.....igt tuuu.....

lagi satu bile kite pegi ziarah kubur..dikatakan jangan duk gatai pegi baca tulisan2 kat batu nisan...memang la kadang2 mata ni out of control,smua benda kalu boleh nk baca. Time exam orang soh baca buku x mou pulak.

Bukan apa...ni dr fadzilah come to me kamsah cakap...nanti boleh menyebabkan penyakit lupa...
                                                kan aku dh kata jgn baca...degil r korang ni!!!

lepas tu, sape2 nak tanam pokok atas kubur pun boleh gak. Tapi janganla buat perangai pegi tanam pkok sebesar2 alam tu. Yang pegi tanam pokok rambutan tu sape suruh,korang ingat ni kebun buah ke ape.
Tanamla yg kecik2..sebab pokok ni kan dia sentiasa berzikir kepada Allah,bukan macam mnusia keje mengumpat je 24 jam. Dan insyaAllah boleh membantu ahli di dalamnya..
                                                      tanamla...insyaAllah membantu..


Dan 1 lagi., bile2 nanti kut ada ahli keluarga kite yang meningal janganlah dibuat binaan kat atas kubur tu..
ala...kan ada jenis yang suke pasang batu cantik2 atas kubur...mahal lak tu,baik duit tu bagi aku je..sebab ada hadis menyebut:
"Rasulullah s.a.w melarang untuk memagari kuburan, duduk-duduk diatasnya dan membuat bangunan di atasnya"

ermmm...barula aku paham kenapa atok sedara aku dulu marah sangat time anak2 atok kau aku nk pasang  batu cun2 ats kubur atok aku...begitu ceritenye....sebab dulu aku pun sokong anak2 atok aku coz nampak macam semat je ada ukir2 pastu kaler putih bersih...dulu la..masa den kocik2 lae...skang tobat pok cik x buat lagi dah..

selain tu..kepada sape2 yg berhajat nak pegi ziarah kubur plez take note...tolong hati2 bile berjalan,pandai2 jaga diri kat tempat org...tolong bukak mata besar2 smpai terbeliak bijik mata tu pun xpe,pastikan korang jangan terpijak mana2 kubur..ni tidak..ada yang aci main redah je kalau pegi tanah perkuburan..
x kan nak tggu ada signboard "DILARANG MEMIJAK KUBUR"kut mcm "DILARANG MEMIJAK RUMPUT" baru nak amik langkah berjaga2...beware!!

selain tu jangan duk galak buat bising,bincang hal2 x patut.

lagi satu...jangan la menangis2 meraung bila pegi kubur...jangan dik non...jangan......control sikit diri tu..bukan dgn nangis tu mayat boleh bangun berdiri tegak balek(mcm nyanyi lagu negaraku)..
sebaliknye...kite banyak2kan la berdoa kpd mereka yg telah pergi menemui Tuhan....dan....
1 ari nnti...kite pulak yang akan menyusul mereka,cume x taw bila je...mungkin esok,mungkin lusa,mungkin tulat...atau...msa korang tgh baca entry ni..jeng...jeng....jeng.....rahsia hanya Allah saja yang   taw...
kerana APA????????...APA????...MENGAPA?????????

kerana MATI ITU PASTI HIDUP ITU INSYAALLAH.....sekian.......
                                                     banyakan berdoa kepada mereka

p/s:kalau ada silap pape info...plezz inform  me