Followers

Monday, January 31, 2011

kenapa kena derma darah?

assalamualaikum..
ni nurse paling jahat,x caye tgok  muke jahat dia..sakina nama beliau
ada sape2 sini pernah derma darah???pe perasaan korang?sakit x kene cucuk?ada pengsan x lepas kene amik darah???serik x??..ada yg berat 61kg terus jd 16 kg ke lepas derma???xde kan..
banyak soal pulak minah ni....

ari kmis lepas
makan laju2 mcm siput pastu turun ofis cepat2 sepantas kilat...g derma darah..

step2 dia..yg seingat aku la...
*mula2 kene isi borang dulu...pot pet pot pet..sign pape yg ptut..

*lepas tu timbang berat badan senyap2...kalu bising2 kantoi lak kan bape berat aku.....
yes!!lebey dari cukup!...syarat dia 45kg,berat aku  49kg...lagi 4 kilo buleh derma kat sape2 yg x ckup berat.

*doktor akan cek tekanan darah...sepatutnye 110 xsilap aku..tekanan darah aku 114(pastikan korang cukup minum,cukup tido,cukup rehat)..kalau x, doktor akan sengih2 kambing sambil cakap "sori,tekanan darah u x lepas"(smbil buat muke jahat)

test darah jenis apa dulu..

alat ni utk cek cukup x darah korang
*cek darah jenis ape n cukup x darah nak derma.
nurse akan amik darah sikit kt hujung jari.....
"tappp!!!"

xdela sakit sangat..sikit je mcm kene cubit dgn mak korang msa kecik2 dulu..
lepas amik darah,nurse tu kata kat aku..
"SAH!!!!!anak pompuan!"
erkkk..x mcm pengsan lak kalu dia cakap mcm tu....









"SAH!!!!!darah jenis A!!"
haa...ni baru betui....lega aku dengar..
see??...A+

kalau jenis x ckup darah,diorg akan bg vitamin untuk tambah...nurse akan cakap smbil tersipu malu
"time kasih..datang lagi"
darah sendiri x cukup ada ati nk derma bg kat orang..puii!!!(yg ni aku tambah sendiri)

lepas tu..sila amik katil masing2..then baring ikut gaya dan citarase korang yg tersendiri..jangan buat aksi terlampau sudah ler...

nurse pun datang kat aku....PAPPPP...PAPPppp..PAAPPPP!!!!..(dia tepuk2 lengan yg nk kene inject)
nurse akan pilih urat(tempat dia nk cucuk)..dia sapu cecair pe ntah...pastu lap..pastu spray kat lengan..untuk pelali x silap aku..kire masa tu lengan korang akan lalok sekejap x ingat dunia.
siap buat peace lagi



sebenarnye ni dah kali ke 3 aku derma darah..so masa dia cucuk aku xde rase nebes sangat,siap senyum2 lagi dgn masyarakat sekeliling yg ada kat situ..

dia cucuk punye cucuk...x mcm besar lak jarum dia pakai..dengan wayar2 ada sekali...
3 mnit kemudian...darah x keluar...darah blok!!!..adoi!..time ni pulak darah nk buat roadblok..kacau daun betui.

rupe2nye..mak cik nurse tu dah salah urat ke pe ntah...adoi la..dia x pro lagi.dgn muka bersalah dia pggil member kamceng dia lagi sorang soh cek tgn aku..
member dia nama sue duk kuis2 jarum tu..kuar msukkan jarum bg stabil..dh mcm barang mainan pulak tgn aku ni...sakit doowwhhhh....darah x keluar2 gak...tgn aku yg terseksa..tp x pe...aku senyum je sebagai tanda sokongan kat mak cik nurse tu..

lepas tu nurse2 duk kerumun kt tempat aku bersantai baring tu..diorang nk tukar tgn..mintak tangan kanan pulak sebab tangan kiri kemut x mou bagi darah..
masa tu ramai2 duk tlong ..rimas aku dibuatnye..
lagi sekali diorg buat siaran ulangan kat tgn kanan aku..tepuk2,letak cecair,spray,plih urat then cucuk...zappp!!!

kusssssss semangat!..darah berjalan dgn lancar...alhamdulillah...sampai jugak hajat aku nk derma aritu..setelah 1 sem aku xderma....bahagia je rase..yeaahhhhaaa!!!!!!!!!
darah aku yg kene kebas adalah sebanyak 300 ml
masa transfer darah ke kantong plastik tu korang kene gerak2kan tgn...diorg akan bg kayu sebijik utk korang gerak2kan bg darah jalan...

even 2x tgn aku still lebam lg ni..tp syiok siot dapat menyumbang....erkkk,.nape ntah..dah bape ari x surut2 lagi lebam ni....pelik gak cekk....
lebam tgn kiri

lebam tgn kanan

nak terkeluar urat2 aku
gambar kat ats ni bukan niat nk menakutkan..x sakit pun...lebam sikit je pun..

cume 1 yg x bez..member aku,che nab(bukan nma sebenar)..pitam lepas derma darah,then muntah kat tempt kejadian...euuwww....eh,silap nada!...huhuuhuhuu..sian dia...siap kene kipas lg dengan nurse,nk je aku tumpang sekaki baring sebelah dia..hehe

nasihat aku...marilah kita sama2 menderma...drop ur blood,save the others life!..
bayangkan kalu ada antara ahli keluarga korang yg masuk sepital pastu perlukan darah..tetibe doktor cakap.."sori,hospital kami xde darah yg kamu dia perlukan..padan muka korang,kahkah"...x ke sedey????

actually bila kite memudahkan urusan orang,insyaAllah Allah akan memudahkan urusan kite..

sementara kita sihat waalfiat,xde pape penyakit..so pekata buat amal kebajikan sikit..what u give,u get back..
we dun know what will happen to us in de future..bila kite tolong 1 orang,10 orang akan tolong kite..

darah ni pun akan dapat balek.lepas korang makan2..u'ill get back ur energy..bukannya lepas derma badan korang automatik terus tinggal tulang...so dun wery
and..sape2 yg selalu derma darah,pihak hospital akan bagi layanan istimewa sikit berbanding pesakit luar yg xpenah derma darah apetah lagi organ, tertakluk pada terma dan syarat2 penyertaan...
aku siap dapat kad raya lagi dr sepital sultanah bahiyah(kEDAH)...ingatkan pakwe mana la antar kad,sepital rupenye..ceh!
ni jajan yg korang akan dapat lepas derma

sape mkn ubat ni selera mkn dia akan bertmbah,aku x mkn sebab x mou gemok

sepital bg sijil

buku derma darah..tiap kali derma tiap kali buku aku ghaib

eh,geli2...jgn pegang..geli den!..ahak


DERMA lah...bantu sesama manusia...



12 comments:

  1. berat aku tak smpai 45kg tak leh ka?huhu

    ReplyDelete
  2. x buleh...x sah di sisi undang2..haha

    ReplyDelete
  3. oit!!! kant0i ah aku pitam time derma.. nasib baik kau kaburkan gambar, kalau x aku saman malu kat kau..hahaha

    ReplyDelete
  4. haha...agak r,muke ko buruk tahap gaban time ni..aku nk exposed pun x sampai ati

    ReplyDelete
  5. seb baek berat ak 43kg... kah3...

    jahat x??

    tp teringin gak nk derma...

    xpe lah kot... hahaa

    ReplyDelete
  6. ceh!kuang asam giler!
    dun weri..nnti time ko timbang berat,aku letak r sebelah kaki aku..kompom cukup 45kg

    ReplyDelete
  7. weh...aku xde keberanian ar..cm ne tu? ngeee...nk cucuk yg dkat jari tu.. aku pikir 40 kli

    ReplyDelete
  8. yela...nnti aku ckp dgn nurse tu jgn cucuk kt jari..cucuk kt pggung ko je..hua3

    ReplyDelete
  9. aku takut darah la....tak mau..heheheheheh

    ReplyDelete
  10. aiyooo...cmne ni laki tkut darah????

    ReplyDelete
  11. tak pernah derma darah lagi
    sebab BMI tak cukup

    ReplyDelete