Followers

Sunday, May 29, 2011

Bumi ALLAH itu luas

assalamualaikum..

dulu bila member2 dapat tawaran further study kat obesea alangkah jelesnya aku, tapi dalam masa yang sama alangkah bahagianya aku..lagi2 bezprend aku sorang ni dapat fly ke australia..perggghh!!!negara yang nak sangat2 aku pegi...memang sadis la wa cakap lu!

Bermusafir lah di bumi Allah...kerana Bumi ALLAH itu luas...ILMU Allah jugak luas....bermusafirlah untuk mencari ilmu.
masa ni aku kurus sikit..pewit!
memandangkan otak aku ni x de la cerdik sangat macam diorang,so dapat sambung blaja kat dalam negara je pun dah bersyukur2 sangat.
dan aku pilih u yang agak jauh sikit berbanding u yang member2 aku pilih.

awal2 lagi masa kat matrik,bila lecterer aku tanye setiap orang..

puan lecterer:kamu nak masuk u mana??
member2 aku:upm la...uitm la...ukm la....

bila turn aku je:UUM!!!!..

ye mereka agak tergezut berok.pesal aku sorang je yang lain dari yang lain?buang tebiat ke minah ni nak duduk kat hutan belantara tu.tempat jin bertendang kata orang.
Lantak la jin nak men tendang2 ke,main teng teng ke,main tali skipping ke..yang penting aku nak pegi jauh!
even bukan jauh sangat pun...atleast jauh sikit dari tempat korang pilih!haha
dan dalam praktikum aku,aku sorang je yang amik Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Perakaunan Dengan Kepujian.


dah lama aku nak merantau tempat orang...
kalau nak difikir logik,sape la yang nak letak pilihan pertama IPTA uum tu sedangkan boleh dan layak pilih u lain kat bandar nun...yela..uum kan kat hutan,x de hiburan,nak kuar soping pun take time.
tapi x pe..aku bahagia kat kedah ni!!..yeaaaahhhhhaaaaaaaaaa...
banyak gak masalah bila g jauh2 ni...selalu je ada ayat2 pedas menerjah kat telinga ni,,lagi sikit je nak bernanah telinga aku.

"tu la mam...sape soh mintak jauh2,kan dah susah,,"

dah 3 tahun ayat yang sama jugak aku dengar,dah naik hafal pun dengan dialog sumbang tu.
tapi x pe...aku yang pilih,bermakna aku sanggup susah2..alhamdulillah...semua masalah berjaya disetel.

de most important part is AKU SUKA SAWAH!hehe
kat sini lah baru ku temui erti kehidupan,erti persahabatan...ewah!!

sepanjang dekat u ni aku n de geng selalu merayap sana sini..
kiteorang x suka ikut rombongan.semua kiteorang nak buat sendiri,nak pegi sendiri..baru adventure wa cakap lu!
even tempat yang agak asing bagi makhluk asing ..tapi still nak go on..baru ada life,cari experience sendiri  sambil bazir duit minyak sebab sesat sana sini.ami ko!..nak sangat berdikari kan.
macam kuarga angkat pulak
ye memang..memang namanya jalan2...tapi kat situ pun boleh dapat ilmu..ilmu camne nak detect orang nak tipu,ilmu lebih berhati2 kat tempat samseng jalanan,ilmu camner nk survive tempat orang,ilmu ghaib,ilmu alam dan sebagainya...

dan coming soon!!
aku x taw kenapa hati aku nak sangat menetap kat timur.bukan nak yang biasa2..tapi terlampau nak!!!..
nakkkkkkkkkkkkk.....nakkkkkkkkkkk....nakkkkkkkkkkkkkk!!!(sambil hentak kaki)

dari kecik lagi family aku asik pindah2 umah je...nak kata sebab kene kejar dengan encik ah long bukan..mungkin sebab ayahanda aku dulu askar.
perak---->selangor--->kl---->melaka---->johor----> lani study kat kedah pulak

see??timur je aku x penah jengah lagi..
sebab tu praktikal cikgu ni nanti aku mintak kat terengganu..
belom2 lagi dah banyak giler masalah muncul.tapi aku x amik kisah pun...
nak dapat benda yang baik mesti kene susah2 dulu...aku yakin 100% insyaAllah  kat terengganu ni lah akan jugak mengajar aku erti hidup..hidup kat tempat orang yang lain benau bahasanya...
nampak macam  x de ape..tapi kalau kita amik setiap value yang ada..kompom akan ada hasil!

kalau lah diberi peluang...aku nak sangat2 merantau pegi tempat yang jauh dari malaysia ni..ewah!!
kompom sebab terpengaruh dengan novel la ni..

mak aku dah panggil suruh siang sayur ni....sekian!

Wednesday, May 25, 2011

duGaan..duGaan..bulan EXAM

assalamuaalaikum..

hip..hip...horeeeyyyyyyyyyyy!!!!!..
alhamdulillah tamat sudah riwayat aku sebagai student sem6..
bila pengawas exam tu sebut je.."ok,you can stop writing.."...cit!!..aku x abis jawab lagi la!.mesti pengawas exam tu bajet aku nak sedey2 sebab x cukup masa..tapi..menjerit suara batinku..."YEAHHHH!!!!..nak balek!!!!!"..

tak kisah dah,abis ke x abis ke yang penting aku nak balek..ape dia??..aku nak balekkkk!!!..
ye memang..memang agak kejam di situ,tapi nak buat macam mana..hati aku memang dah tak ada kat dalam dewan exam tu.

bila dikenang-kenang semula,diingat-diingat semula..alangkah sadisnya sem ni bila otak dan fikiran aku ni memang kurang sangat-sangat bagi tumpuan pada exam..aku pun pelik kenapa..adakah kerana sem ni cuma amik 4 paper je???adakah kerana aku terlalu amik enteng??atau pun aku terlalu banyak makan semut sampai terlupa yang budak uum semua kene amik exam?..tapi bukan aku je,kawan2 aku pun sama..tak macam sem2 lepas..bukan main lagi diorang pulun abis study..sem ni rilek je,macam wujud x wujud je exam ni...

sem ni dugaan yang agak hebat!!!
terlalu banyak masalah problem..sampai x taw nak pikir yang mana 1...kalau la kepala aku ni jenis senang tercabut rambut kompom2 dah botak skang ni.

sem ni kami berhajat besar nak buat 1 program besar yang guna bajet yang amat2lah besar..semuanya besar termasuklah orang2nye pun saiz besar..agagaga..
banyak tenaga keringat,banyak masa yang kiteorang abiskan untuk program ni...setiap hari duk fikir mana nak cari tajaan,macam mana nak cari duit..macam mana nak cari sugar2 daddy nak soh sapot,ewahh!!
time exam week la nak nek pejabat bendahari,pejabat sana sini..buat meeting lagi..time ni nak buat pasport.tu belom lagi peserta2 yang   ada masalah nak kene setel..semoga Allah memudahkan urusan kami..semoga program ni menjadi...amin..

ni lagi satu masalah bilik!!!..aku berusaha sedaya upaya gak nak dapatkan bilik tingkat bawah.dah 3 tahun dah duduk tingkat 4,5 yang tinggi tu..pok cik pun dah tua..dah tiba masanya pok cik duduk kat bawah.
tapi alhamdulillah....bak kata auntie anita serawak,AKHIRYA!!!..kini pasti!!!...
sem depan bermula la tugas sebagai ketua paras(bukan ada tugas sangat pun)..dan yang penting aku dapat bilik yang aku nak!!!...yeaahhaaaaaaaa....bilik tingkat 2..bilik 272..haha...insyaAllah....


aku pun x taw macam mana aku boleh terlibat sebagai orang tengah bab2 order baju untuk budak kos ni...dah lama dah plan nak buat jersi untuk grup mak cik kepoh aku ni,tapi xde orang yang handle.dah alang2 tu buat la sekali jersi budak kos memandangkan ada orang mintak tolong  uruskan..tapi alamat x baik pulak,boleh pulak si bos kedai ni buat hal je..tobat aku uruskan pasal benda2 segala bagai ni..paling sebak time asik ada orang tanye je..mam,bila boleh dapat baju ek??..bila ek??bila??????huwaaaaaaaaaa!!aku rase nak tukar nama je time tu...kesian pada beberapa ketul orang yang x dapat2 lagi order,nasib baik dah sttle sehari sebelum exam paper terakhir..yes!..even tak de komisen,tapi atleast aku puas ati bila tengok diorang senyum masa terima baju ibarat terima adiah cabutan bertuah..hehe

sebelum paper terakhir, xtaw la dipanggil sebagai keracunan makanan ke ape..tapi 2 hari aku menderita penyakit kerusi merah beruang merah atau pun dlm bahasa londonnye chair red bear red..nak senang paham lagi CIRIT BIRIT La!!!..kalau x paham gak tu maksudnya x lama lagi la tu!
terseksa giler!!asal bape minit je pegi toilet..dengan lari sepantas kilat,muka x macam hina pulak kan time lari tu..tetiba ....ADOI!!!!..amik ko!!..terjatuh kat toilet..sob..sob...
nasib baiklah time exam x rase nak g toilet.kalau x memang jawab exam kat toilet la jawabnya.tapi sebelum pegi exam tu Tuhan je la taw,betapa seram sejuk tangan aku..rase nak menggigil akibat kelaparan yang amat sangat..mana x lapar,sehari 10x kuar masuk toilet sampai xde isi dah dalam perut ni.
dah 2 ari aku x makan nasi..lembik dah badan ni sambil mengheret beg berat balek johor..sob..sob..

dan antara perkara yang paaaaaaaaling buat aku x keruan,praktikal!!!..
memang betul2 bermasalah..masalah sekolah lambat terima,masalah rumah sewa paling kritikal...penatnya kepala ni tiap2 ari duk pikir pasal nak tinggal mana praktikal nanti,bukan aku sorang je..tapi kami berlima..
moga2 dapatlah rumah yang dicari2 tu...

kiteorang memang suke buat keje last minit,,,last minit tu yang betul2 last..esok nak antar arini baru nak buat.setelah berpenat lelah buat rakaman video mengajar,penat je tahan gelak bagai nak rak..boleh pulak video x dapat didetect...cit!!..ditakdirkan Tuhan video x dapat dikesan,maka terpaksa kene buat lakonan sekali lg...dalam keadaan yang agak terkejar2 esok nak exam...alhamdulillah setel gak..

FUhhh!!!..dan banyak lagi masalah masa minggu exam ni!!tu belom masuk lagi masalah cicak berak merata2 kat atas meja study aku..
patutla rase macam xde feel je nak amik exam....kihkih..
baru aku pasan x macam banyak pulakkan kalau nak list down satu2....tapi alhamdulillah,banyak2 masalah pun rase hepy je lagi,x de  tension2..still boleh huha huha lagi..hehe
ye kita memang wajib sentiasa hepy even kepala serabut dgn masalah
pape pun semua masalah ni jadi ringan sikit bila kawan2 ada sekali..
tq banyak2 kepada kawan2 yang jadi cikgu tuisyen aku sepanjang exam ni...haaha,,,saaaaaayang korang ketat2..
tq rauha,fas,pija,zati,zana,kak ayu!!!..kak ayu,thanks jadi jiranku yang sangat2 baik!!...hehe
tq smua budak edu akaun..edu akaun memang bez!!!!entah macam mana kita 11 orang boleh study ramai2 dalm 1 bilik yang sempit macam tin sardin..ni kalau sardin tengok pun mesti dia pelik...
huh!x dapat bayangkan bila kita semua break off time grad nanti..kompom rindu korang semua!!huhu




sikit demi sikit masalah dapat diselesaikan...dan yang x selesai lagi ni hopefully boleh selesai cepat..
aku percaya x ada masalah yang x boleh selesai kalau kita berusaha...
sebesar2 masalah akan jadi mudah kalau ada jalan penyelesaian,tapi sekecil2 masalah akan jadi susah kalau tak ada penyelesaian...

semoga Tuhan kuatkan hati2 kami dan permudahkan urusan kami...aminnn.......

Thursday, May 19, 2011

seSekali diuJi


Apa jua bala bencana singgah menerpa

Menguji jauh mananya sabar kita
Mungkin selama ini kita terlupa



Kita terlalu leka dengan nikmat kurniaanNya
Maka diberi sedikit ujian
Menguji tahap keimanan dijiwa



Bila kesusahan
Terasa hidup terlalu payah
Berbagai persoalan menerjah
Baru minta petunjuk hidayah



Usah berputus asa
Kerana ada rahmat disebaliknya
Yang tidak kita ketahui
Dalam hidup ini
Teruslah berdoa



Pada Allah
Pengasih…Pemurah dan Penyayang



Kita terlalu leka dengan nikmat…kurniaanNya
Maka diberi sedikit ujian
Menguji tahap keimanan dijiwa





kadang2 kita terlupa atau x perasan yang kita selalu buat silap...
kadang2 kita terlepas pandang,selalu menyalahkan orang lain,selalu menyalahkan takdir..
kadang2 kita leka,dan hanya bila dibagi satu2 dugaan tu baru kita nak tersedar....
kadang2 kita asik fikir yang cuma kita je yang betul,orang lain semua salah...
kadang2 kita selalu fikir yang kita ni mangsa kejadian,bukan sebagai penyebab...
kadang2 kita ni selalu x de perasaan rasa bersalah,terlalu ego dengan orang lain...
kadang2 bila dapat dugaan sikit je terus maki hamun,lupa segala nikmat yang selama ni kita dapat.....


kadang2 atau selalu?????


tapi percayalah..dalam banyak2 masalah..dalam banyak2 kesedihan...dalam banyak2 keburukan...
banyak lagi kebaikan...banyak lagi penyelesaian..banyak lagi berita baik yang kita akan dengar...
semuanya bergantung pada bagaimana kita menilai hidup ni,dari sudut mana kita memandang hidup ni....bergantung pada bagaimana kita ikhlaskan hati ini...


kerana....


"kita tak akan bahagia kerana DUNIA ni betul...tapi DUNIA akan betul bila kita bahagia.."




SESEKALI DIUJI(kumpulan NICE)...lagu yang sangat2 menusuk kalbu..tatkala dilanda kesusahan,kesedihan,kesempitan...
bila dengar je..terasa kuat je hati ni....hilang terus rase sedih dan putus asa tu...
insyaAllah...

Monday, May 16, 2011

tidak mengaPa

assalamualaikum...




TIDAK MENGAPA..
ayat ni nmpk simple tense tapi mempunyai makna yang besar...what a big meaning of TIDAK MENGAPA!
TIDAK MENGAPA tu agak skema bunyinya,layak untuk orang2 macam pengetua sekolah je..
memandangkan aku ni cume baru nak dinaiktaraf jadi cikgu sekolah,so kita pakai bahasa yang x skema ye murid-murid...TAK APE!

*TAK APE la muka aku gelap terbakar macam buntut kuali,asalkan hati aku baik.

*TAK APE la awek aku curang tinggalkan aku sebab jumpe laki lagi ensem,macho,bergaya...mungkin nanti aku akan jumpa orang yang lebih baik dari dia.

*TAK APE la pakwe aku main kayu 18 kat belakang aku,x kisah la kayu golf ke kayu kayan ke..baik kantoi sekarang daripada kantoi lepas akad nikah nanti, x ke naya

*TAK PE la orang kata muka aku penuh jerawat,kulit berlobang2 macam lopak air..mungkin dengan ni tak de laki yang tergoda tangkap leleh tengok aku...tak de la aku kene layan diorang,kurang sikit maksiat.

*TAK PE la result exam aku terok giler tahap gaban berbanding dengan kawan2 aku yang lain,padahal makan,belajar,tido,mandi semua sama2....mungkin aku kurang berusaha dan TUhan nak suruh aku lagi banyak berdoa.

*TAK PE la aku tak dapat tawaran masuk U...U stand for Universiti..not Ungka or Ungkup...
ala,tak semestinya orang masuk U je boleh berjaya...ramai lagi orang yang tak abis SPM pun boleh berjaya.

*TAK PE la arini aku kene charge mahal kat makanan even tiap2 ari aku amik benda yang sama,tapi disebabkan arini pak cik cashier tu gadoh perang teluk dengan bini dia..x pasal2 sesuki ati dia je naikkan harga..tak pe pak cik tak pe,kali ni saya maafkan pak cik.

*TAK PE la arini ada orang tertumpahkan air mendidih atas peha aku sampai merah2 menyala kulit gebuku ini,mungkin dia x sengaja...

*TAK PE la aku kene tipu hidup2 dengan orang jual tiket,rase nak tarik2 je janggut kambeng mamat tu...tapi tak pe,mungkin satu hari nanti dia akan sedar sendiri betapa kejinya keje tipu orang ni.

*TAK PE dah 7 ari 7 malam berturut2 menapak kat kaunter tiket bus tapi tiket  asik sold out je...mungkin kalau aku naik bus tu maybe aku xsampai umah..sampai entah semak mana ntah.

 *TAK PE la orang kata aku tak cun,dah la x cun,gemok gedempol pulak tu..beli baju pun size ala2 size tong gas...mungkin dengan gemok ni la aku akan terselamat dari lelaki2 yang bernafsu binatang.

*TAK PE la aku dah seratus kali test jpj x lepas2,sampai jpj tu pun dah naik hapal jumlah taik lalat kat muka aku..mungkin belom ada rezeki lagi.

*TAK PE la arini aku tolong orang even sampai aku sendiri termenderita...insyaAllah TUHAN akan balas kebaikan ke atas aku.

*TAK PE la bila time bercakap asik aku je nak mengalah,asik aku je kene tolak ansur..mungkin dengan ni aku boleh elakkan pergaduhan.

*TAK PE la tiap kali mengandung je mesti aku bayang muke siti nurhaliza,tapi asal beranak je aku dapat anak muke macam norlia ghani....its ok,bukan ikut muka orang lain,ikut muka aku jugak...mungkin ada hikmahnye,senang nak tunjuk bukti nanti muka serupa kut2 anak aku x ngaku aku ni mak dia ke.

*TAK PE la tiap2 ari aku asik kene marah je sampai tersembur2 air liur orang yang marah tu kat muke aku..mungkin baru lepas mati laki kut.

*TAK PE la kawan2 buat silap sikit.setakat terkutuk,terkeji,tercubit,tertendang tu perkara biasa..biasala,semua orang buat silap.

TAK APE... TAK APE...cuba perhatikan betul2...ungkapan TAK APE ni boleh melatih kita menjadi seorang yang pemaaf,dan mungkin juga seorang yang bersyukur dan seterusnya redha dengan setiap ketentuan.
nampak macam small matter,hal kecik je...tapi cuba diselidiki betul2....

tapi words TAK APE ni cume terhad pada benda2 @ perkara2 yang telah kita usahakan..cuma mungkin tak ade rezeki je..

bila kita sebut je TAK APE,kita akan cuba memaafkan orang lain dan seterusnya melupakan setiap perkara buruk yang baru terjadi..dalam makna kata lain tak perlu jadi orang yang terlalu sensitif!!


kenapa la kita perlu jadi orang yang terlalu sensitif???cuba bayangkan kalau semua orang terlalu berkira dengan setiap benda yang dia ada,setiap jwatan yang dia ada.. x ke huru hara dunia ni?

bila kita maafkan orang lain bukan bermakna kita ni lemah orangnye,tapi sebaliknya menampakkan yang kita ni tersangatla hebat sebab berjaya mengawal nfsu amarah tu..

kita selalu marah bila kawan2 kita buat silap...rase macam nak maki2 je kawan tu..
kita selalu angin satu badan bila kawan kita buat kesalahan kecik je..tapi memandangkan ego kita lebih besar daripada silap kawan tu,maka kita pun nak melenting satu badan.
kita selalu marah bila kawan2 tersilap cakap sikit,padahal selama ni x kira pulak betapa banyak kita dah sakitkan hati orang..

semuanya kita marah...kita hanya fikir marah kita...tapi macam mana jika???


bila kita buat silap......Tuhan yang marah...


jadilah manusia yang tidak terlalu berkira dengan orang...tidak terlalu ego dan sentiasa nak betul je..
sesekali perlu jugak bertolak ansur...
buangkan segala unsur2 api dalam badan tu..semaikan unsur2 kasih sayang sesama manusia...

bila kita terlalu berkira dengan orang...nak ke kita bila TUHAN berkira dengan kita????..
fikir2kan.....perkataan TAK MENGAPA ni la yang akan jadikan hidup kita hepy je 24jam..tak perlu fikir nak  kecik hati dengan siapa,nak masam muka dengan siapa....mudahkan???????

"SEMAKIN BANYAK KITA TOLONG ORANG,SEMAKIN ALLAH MEMPERCEPATKAN LALUAN TITIAN SIRAT kita....insyaALLAH.."

sekian......nukilan ikhlas akmam jaffar

Sunday, May 1, 2011

kiSah CIKGU AKMAM JAFFAR

assalamualaikum

memandangkn x kurang dari sebulan aku akan bergelar  jadi cikgu semula..maka terasa gatal2 tangan,bukan gatal sebab nak dapat duit tapi gatal sebab nak type kat belog yang x seberapa ni...

al kisah
......................................................................................................
setahun yang lepas......

tanganku seram seram sejuk sebab esok dah kene lapor diri kat sekolah.sekejap sejuk sekejap panas memandangkan aku tengah iron baju.sambil2 tu aku mesej sorang member ni..
"akak rasa takut la esok nak pergi sekola..camne ni nak bergaul ngn cikgu2 yang lagi tua.."

member tu pun cakap"aik,bukan akak jenis tegur semua orang ke?apa nak segan.."
haishh,yang aku tegur tu orang2..bukan orang betul pun..sebab tu tak malu..

aku pun teruskan meng'iron 3 pasang baju kurung sebab takut esok2 umah aku x de karen.
bila dah sampai baju ke tiga aku hentikanlah keje mengarut tu, manalah taw kut hari ke 4 x de karen.so maknanye boleh la aku buat alasan x nak pegi sekolah kat mak aku.

ok semua dah lengkap!!..malam tu tido pun x lena,sebab memikirkan esok aku dah nak jadi CIKGU AKMAM.lena tak lena tapi tetap cukup 6 jam(bukan waktu tidur baby)
.....................................................................................................................
paginya..
"mam..bangun...sembahyang..."
macam biasa..rutin harian bapak aku kejutkan aku adik beradik bangun subuh.lepas tu sorang2 terkedek2 amik air sembahyang sebab nak jemaah sama2.
kalau sebelum ni diorang geram je tengok aku liat giler nak bangun,tapi hari ni aku rasa nak piat2 je telinga diorang.menjerit suara batinku "adoi,cepatlah mam nak pegi sekolah ni!!!"

tersangatla takut kalau terlambat pergi sekola..
ada sekali abah sakit perut pepagi subuh..adeh..risaunya aku abah sakit perut nanti lambat g sekola,nasib baik abah bagi lampu hijau soh semayang sorang2 dulu...

lepas sembahyang diorang pun sambung tidor dengan senyuman lebar sampai ke tulang belakang.
sedangkan aku???..pegi mandi,siap2...

"mak..Ooo mama..tolong pkaikan mam tag nama ni"..panggilan aku kat mak memang selalu berubah,sampai mak pun lupa ape nama glemer dia dlm rumah ku syurgaku itu.

mak pun pakaikan la..(adaptasi dari gaya jaya bachan pakaikan tie pada amitabh belacan)

cucuk punya cucuk.."adoi!!...atetla..."..mak tercucuk jarum d kulit ku...its ok..bukan salah mak,tapi salah kulitku,sape suruh ko nipis sangat..rasakan!!

"dah...pergi sarapan..mak dah buat air milo tu.."
Gulp!!!!...dah 3 tahun aku tinggalkan tabiat minum air panas pepagi buta.akhirnya sejarah hitam berulang kembali.bukan apa,asal aku minum air panas pagi2 akan membuatkan aku rasa nak melabur..itulah yang terjadi tiap2 hari masa aku sekolah dulu..tapi aku tahankan je sebab mak dah buat air,kenelah minum jugak.
nasib baik haritu aku x sakit perut.perut tu pun dah lupa yang dia kene sakit perut lepas minum air panas,agaknya sebab dah lama perut x pergi sekolah.

"nah duit belanja"abah hulur duit 10 henggit..macam masa aku sekolah dulu la cuma nilainya lebih ganteng.
aku pun senyum2 .."kalau setiap hari 10 hengget baik aku keje je kat skola..banyak untung ni"
"ni untuk 3 hari..."ok fine..aku terpedaya di pagi hari rupanya...pandai abah kenekan aku.

dah siap sarapan..salam mak,salam abah..abah tolong startkan enjin motor..memandangkan x de orang nk hantar aku pergi sekola,so aku merempitla sorang2 pegi sekola.
...................................................................................................................
prenGgggggggg...prenGggggggggg...preGggggggggggggggggggg...(bunyi motor la,x kan x cam kot)

dengan gaya minah rempit,aku pun potong lah budak2 sekola kat tngah jalan tu...
haaaa...ape ingat aku cikgu aku x boleh potong orang...nak suruh aku kerat 18 pun boleh..haha

sampai2 je sekola tangan aku makin sejuk..ni kalau pegang tangan aku dengan tangan mayat pun kompom korang x ley beza..2x pucat lesi.
aku salam sorang cikgu.."kenapa tangan awak sejuk sangat ni?"
aku pun jawab dengan ayunya"saya bawak moto tadi ..tu yang sejuk"(cara terbaik nak cover line)
aku pun teruskan pegi ke ofis sekola nak lapor diri.cikgu sekola tu baik2,memandangkan ex student dia pun baik2 (aku la tu)..
Cikgu GPK yang sambut aku..dia mintak aku pergi perhimpunan.
.......................................................................................................................
aku dengan muka x malunya naik la ke stage.masa tu semua cikgu duk sengih2  kat aku.ada yang mcm kenai,ada yang x kenal,ada yang buat2 x kenal,ada yang buat2 kenal.
aku duduk tengah2 antara cikgu2 sebab nak mesrakan diri.
"perkenalkan kita ada sorang cikgu baru,Cikgu maizatul akmam dari UUM.."boleh pulak cikgu GPK tu kenalkan aku kat perhimpunan...cissss..tergezut berok aku!
aku pun bangunlah dari tempat duduk sambil buat muka perempuan melayu terakhir.

dan2 dapat mesej dari ex cikgu aku dulu merangkap skandal dulu masa kat sekola,ceh!!aku x bersalah..budak2 ni yang selalu gosip aku dengan cikgu tu..ape2 pun aku sangat2 hormat cikgu ni sebagai cikgu.."hai,dah jadi cikgu ye awak sekarang mai.."..tapi aku lupa nak balas mesej beliau.
.............................................................................................................................
hari pertama aku lepak2 kat bilik pengetua.pengetua aku sangat cool..tapi banyak betul dia interbiu aku,kalah polis inspektor shahab.(shahab nama sejenis stesen bus popular di aloq staq)
"awak dulu aktif kat skola??ada masuk persatuan ape2??ada msuk pertandingan ke??"

"saya dulu aktif cikgu,bola baling wakil sekolah..kuiz sejarah peringkat negeri,kuiz prinsip akaun peringkat negeri..saya dulu PRS,Koop pun saya ada jaga dulu..."
nak x nak time ni memang kene promot diri,amik kau! semua aku cerita..bagi pengetua rasa bahagia je dengar,baru nanti rasa bahagia je nak terima aku.sebab aku taw dah,dia pun ada cakap yang dia mcm x berapa gemar cikgu2 yang pasif ni.

masuk je bilik guru aku dapat 1 meja, dengan perasaan rendah dirinya(padahal aku antara paling tggi dlm bilik guru tu) aku kenalkan diri kat cikgu2...salam cikgu2 aku dulu...
cikgu2 ramai jugak yang memang dah kenal masa skolah,so x de masalah sangat nak soh diorang kenang semula saat2 indah kita bersama masa zaman aku sekolah dulu.

aku jadi cikgu paling muda kat sekolah time tu...dengan Umur 21 tahun segan rasenya nak bergaul dengan mereka yang umur 40 tahun.

hari pertama cikgu BM aku dulu belanja aku makan..hehe..mula2 memang aku tolak pelawaan dia tu,malu la kan..tapi last2...amik kau!!.laju je aku makan

..........................................................................................................................
HARi-Hari seterusnya berjalan seperti biasa...

cuma kali ni aku kene relief kelas.
yahooooo!!!!sangat bez dapat relief kelas!!..sekurang2nya xde la aku duk tercongok2 buat2 bz kat bilik guru tu.

antara hobi aku kat bilik guru adalah tangkap gambar kat laptop...
hasilnya...terimalah!!!!!!









gambar pasport

aku jenis suka berborak,maknanya bolehla aku borak2 dengan anak2 murid..budak kecik pun budak kecik la..asalkan ada kawan nak bercerita dongeng...ada jugak orang aku boleh kelentong.

aku doa sangat2 x dapat kelas form 6..bayangkan diorang umur 19 tahun,aku pulak umur 21 tahun.kompom2 la kene buli nanti...x mau den!!


nasib dapat kelas form 4...
masuk je kelas..."pEWwwwittttt!!!!!!!"ada suara sumbang dari luar kelas.
tu yang aku mula2 dapat....kuang asam betul!..ada ke ptut ngorat cikgu sendiri..sabor je la

semua budak tersengih2...
"assalamualaikum...hari ni cikgu akan gantikan cikgu kamu yang....bla...bla..bla...sakit nak bersalin....bla..bla..bla..x dtg sebab kucing beranak dpt anak kembar..bla...bla..bla..."

paling x boleh blah bila diorang kenen2kan aku dengan abang diorang.
"cikgu amik la abang dia cikgu..ensem,sesuai dengan cikgu....percayalah cakap saya cikgu.."
ye memang aku percaya,aku percaya yang aku memang rase nak piat2 je pipi budak tu..

"cikgu..cikgu kenai x cikgu tuuuuuuuuuttttttttt..kiteorang x sukelah.."
x kurang jugak yang kaki mengumpat..dengan aku2 sekali korang ajak buat dosa kering ae!..g main jauh2 sana!

"cikgu..cikgu amik la cikgu tuuuuuuuutt...dia x de awek lagi tu..cikgu tu baik..sesuai dengan cikgu,cikgu kan x de pakwe lagi kan..."
ni lagi sorang nak makan kaki aku ni..

time datang sekola kene tulis nama dgn waktu masuk pejabat kat buku log.macam tu jugak masa balek sekolah...ntah pukul berapa aku main tibai je..tapi yang penting still x menipu sangat la..kuikui..biasalah,cikgu ROS ni xde orang heran sangat.

time balek,aku la orang pertama yang kemas2 meja cepat2..bukan apa, x baik kita melewat2kan perkara baik ni. bunyi je kriiiiinnnnnnnnnnnnggggggggg...haha..horeeyyy!!!
kalah budak2 sekola aku punye hepy tu....
.......................................................................................................................................
ada la dekat 10x aku relief kelas...
aku x suka sangat masuk kelas pandai2 ni sebab diorang pendiam.
better masuk kelas hujung sebab dapat tengok camne kerenah student2 sekarang..even nama kelas hujung tapi diorang sangat baik dengan cikgu....

cuma bila time ada yang degil sikit..amik kau!!!
taw la muka aku ni ayu je x ganas..x de sorang pun yang takut dengan aku!
asal aku marah je.."cikgu jangan marah la cikgu...nanti cikgu ketawa.."..cis!!macam taw2 je habit aku ketawa lepas marah.terus x jadi nak marah.

ada sekali tu...
"cikgu nak awak semua buat homework ni sekarang..lepas ni hantar kat cikgu..."
"yang awak ni kenapa x buat???"

budak tu dengan slumber badak nya jawab.."cikgu jangan kacaula, x nampak ke saya tengah sibok ni.."
ye memang aku nampak,aku nampak budak ni tengah sibok main BINGO...
............................................................................................................
keluar2 kelas je...'PeWWWwiit!!!"
balek sekolah pun..."peWWiiitttt!!"
x makan saman betullah budak2 ni...

tapi yang bagusnya...time aku jalan je....
"assalamualaikum cikgu...."
jalan sikit je
"assalamualaikum cikgu....."

penat jugak nak menjawab ni ha..tapi jawab je la,dapat gak pahala free...

ada jugak yang style betul2 hormat cikgu..
nampak aku jalan je...terus dia salam,siap beratur lagi bawak geng...macam beratur nak beli tiket wayang.
..................................................................................................................

bermulanya kat situ..asal aku keluar pegi pekan je...akan terserempak dengan budak2 ni..
dari jauh lagi dah tersengih2...."cikgu!!!!"..diorang pun salam..

ada yang keje part time hari sabtu tolong family dia...
"cikgu!!!...singgah la beli buah...."

jalan kat pasar pun ,ada la budak2 tegur..."hai cikgu...."

erkkkk..x macam segan pulak...aku cikgu ROS je pun...lepas 3 minggu aku blah la dari sekolah.
......................................................................................................................
makcik2 kepoh kat kampung pun apa lagi....
"anak kau dah jadi cikgu ke yah??"..(perkenalkan nama gelemor mak aku - YAH)

cikgu2 kat sekolah pun x kurang ada yang berbangga sambil kembang kuncup hidung bila nampak anak murid diorang dah jadi cikgu.
ada  jugak cikgu2 yang murah hati belanja aku makan lagi.malu dowhhh..tapi disebabkan aku memang baik dengan cikgu lelaki tu....sambar je la!! 2x kot dia belanja...murah rezeki aku..

nak pulak time makan ramai2 dengan cikgu2kat situ,ada la sorang cikgu bujang ni pakai baju sama kaler dengan aku....cikgu2 laki kat situ pun sakanlah duk kenen2kan aku aku dengan cikgu bujang tu...
haishhh...ingtkan budak2 je yang suke jadi ejen cari jodoh,rupe2nya cikgu2 pun sama...layan je la...merah muka ku..ewaahhhhh.....
masa hari guru

....................................................................................................................
seronok2 jugak...laporan kene siapkan...
setebal2 alam tu aku buat..nasib baik lah banyak copy paste je..haha

semakin lama semakin sayang pulak kat budak2..budak2 ye bukan bapak budak..
makin lama makin sayang pulak kat sekolah..sekolah ye bukan pak gad sekolah..

tapi apa kan daya..tiada jodoh kita...
ku tinggalkan sekolah..dengan perasaan yang sedey(sambil lap air mata darah)

ku tinggalkan budak2 sekolah itu....(sambil lompat..hip..hip..horeyyyyy)

sampai sekarang ada yang panggil cikgu akmam even aku dah kembali ke uum menjadi student semula...aku anggap itu sebagai doa dari mereka.

semoga sekolah aku terus maju.....semoga budak2 yang nakal itu berjaya ,semoga yang "Pewwwiiit" tu dah x usha mana2 cikgu praktikal lagi lepas ni...kut dia tersalah usha,nak pulak bini orang x ke naya..
comel kan budak ni..at last baru aku taw dia ni sedara aku


................................................................................................................
 pada 26 MEI 2011 insyaAllah.....back to school!!!
hopefully dapat jd cikgu yang sporting abis tapi dalam masa yang sama dapat jadi cikgu yang betui2 mendidik anak bangsa...bukan merosakkan anak bangsa

mungkin sekarang ni aku macam senget sikit...x nampak tokoh jadi cikgu lagi..
tapi i'll try my bez to change myself...step by step....daripada sorang budak senget kepada the real CIKGU AKMAM!!...hehe...aminnn....

dulu cita2 nak jadi akauntan x dapat, nak jadi doktor x dapat, nak jadi inspektor polis pun x dapat apetah lagi nak jadi perdana menteri....x pe la x dapat semua tu,tapi harap2 dapatlah aku hasilkan mereka2 yang bergelar doktor,hakim,lawyer majisteret....ala kasim....kasimmm!!!

mungkin dulu masa ROS aku agak main2...


TAPI LEPAS NI AKU NAK JADI SERIUS....sebab aku cikgu praktikum bukan lagi cikgu ROS!

sekian........