Followers

Thursday, December 22, 2011

oH!! cikgu praktikum


anak murid aku ke ni??..aiyakk!!

assalamualaikum....
kenapa rajin sangat kenang cite zaman silam ni??
malam tadi entah mana silap nya aku boleh termimpi aku tengah buat praktikum kat sekolah,arghhh tidakk!!!!...cukuplah sekali.
dah 5 bulan siot x menaip panjang lebar.makanya hari ni aku nak tulis dengan sepenuh perasaan..dan sepanjang lebar yang mungkin!..harap maaf kepada yang x suka baca karangan melebihi 3 muka surat penuh.
Contoh karangan ni dulu masa aku buat ROS (kisah zaman dulu kala)

alkisah..............


argghhhhhhh

owwhhhhhh

oh no!!!!!

tidak!!!!!!!

jangan!!!!!!

jangan!!!!..malu nanti aku!!!!
dengan tiba2.....

tisss....
!
!
!

tiss.....
!
!
tisssss....
!
!
!!!!!!!!!!.......maka jatuh berlinangan la air mata jantanku ini.....
ye memang....memang aku dah agak dah. Pantang aku kene pergi meninggalkan rumah,kompom berjurai air mata.Dah 3 tahun,tetap tak berubah tabiat buruk aku ni...lagi2 bila tengok lambaian terakhir Puan Yah...sayup2 je ati.
"Cik....agak2 pukul berapa ek sampai kuala terengganu?"suara merdu ku berkumandang
"biasa dalam pukul 6 sampaila.."pak cik drebar menjawab dengan lagak machonya,eley!..bajet aku nak ngurat la tu.
"Ooo...ok,terima kasih eh.."
tido punye tido...tengok2 tetiba ada suara garau jerit.."KUALA TERENGGANU!!..KUALA TERENGGANU!!!"
Erkkkkk!!...aiyak!!baru pukul 4.30pagi kut...perghh..kene kelentong aku siot!.Kata pukul 6 pagi..drift ke ape pak cik ni,kejap bebenor dah sampai,x sempat aku nak ngigau dalam bus.huh!
guane ni..guane ni??x kan nak suruh jue g bustand pagi2 buta kut...x sampai ati aku nak koling koling dia.
makanya aku amik kesempatan lepak2 dulu kat kerusi bustand.sampai tertido2...lentok giler dengan bau semerbak toilet dekat2 situ,aku pun x paham macam mana aku boleh terlena.Agaknya betul lah mak aku cakap,
"mam ni kalau letak kat mana2 pun boleh tido,dasar kuat tido..."
masa terjaga tu aku tanye mak cik yang duk sebelah tu..."tumpang tanye,agak2 dari sini nak pergi pulau bahagia(dulu nama dia pulau babi,kahkah) berapa lama??"
"ada lah dalam setengah jang ke..."
aiyak!!..dia dah start dah dia punya slang ganu..setengah jang taw bukannye "jang...Ooo jang..opo kono ae jang!"
dah la bape kali aku kene ulang soalan yang sama.Masa tu aku pikir,abis la...guane aku nak ngajar ni..huwaaaaaaaa!!
....................................................................................................................................................................
yeeeaahhhhh!!..berjaya gak perjalanan sorang diri ke ganu.alhamdulillah...
sana sini pantai...i like!!!..
1st day sampai ganu,kiteorang ramai2 pergi mandi sungai.Bez giler kot!!
tadi lalu atas jambatan dia..skang ni mandi betui2 kat sungai tu
1st time aku mandi sungai besar..Cuak gak kut2 ada buaya..tapi argghhh!!
persetankan semua tu...petang tu main roundest.1st time gak..ape punya jakun daaaaa..
haaaaaaaa...ni baru betul2 kampung,seronot la sebab kaum kerabat jue ramai yang budak2 lagi,x matang lagi,boleh buat geng!hehe
malam tu dapat kunci rumah sewa @ homestay yang mak kepada abang serap cari bagai nak rak.
thanks bang..even mam x pernah ketemu abang sebelum ni,apetah lagi berkenalan dengan mak abang tu..tapi u all 1 family memang baik gilesssss!!!!..kiteorang memang terhutang budi.
sebulan bayar rm600..amik ko!!..nak sangat complete semua..termasuk bil api air(rm100).
punye nak dengki tuan punye rumah tu...datang2 bil api rm81.30..bila air pulak rm20lebih...yeahhooo!!..
berjaya capai target!..nasib ekau la tuan punye homestay.
....................................................................................................................................................................
1st day !..lapor diri kat sekolah.
awal giler g sekolah!..mentang2 la 1st day...haaa...1st day la nak kene jadi skema.awan pun gelap gelita lagi..
"assalamulaikum.."
"nak buat praktikal eh?"
kami pun angguk...
"...daripada upsi ke??"
lagi sekali aku angguk....aiyakk!!!.."bukan2..kami daripada UUM",cait! camne la boleh terlupa nama U sendiri.
giler serius kut prempuan ni..cuak aku tengok.
"kejap lagi jumpa guru kanan.."..dan muncullah guru kanan tu..
"nak bawak ke perhimpunan ke??"..tanye cikgu kanan tu..."jawab perempuan tu..."biar je dulu"..tanpa memandang kami yang tengah terkial2...
aiyak!!..dalam hati semua dah kutuk macam2 ni...nak nangis je rase.ari pertama dah kene ,cait!!
lepas tu baru la aku tersedar,yang perempuan tadi tu Tuan Pengetua rupenye...adeh..memang masak ah camni.
sebulan kat situ memang x pernah pun borak dengan pengetua..kalau nampak pun aku cabut lari.
tapi...........setelah sekian lamanye,dah last2 masa beliau nak pindah sekolah,teramatlah mesra orangnya.
pergghhhh....lagi sekali baru tersedar yang Tuan Pengetua ni memang baik orangnya...haaa,so maknanya 1st impression tu memang x betul.Itu semua auta,faktanya beliau seorang yang baik!
ari pertama ni terus dapat meja..tapi sayang,aku dengan diana ditempatkan kat bahagian yang sangat pendiam.Kawasan tu semua cikgu2 muda baru posting sekolah tu...saaangat diam,saaangat bosan!!
mengikut firasat aku,lagi bez kalau geng dengan cikgu2 tua kat bilik guru berbanding dengan cikgu muda...tua pun tua la,yang penting lagi tua lagi kelakar.haha
....................................................................................................................................................................
berkurun lama jugak la baru dapat jumpa balek GPK 1 tu..
haaaaaaaa..Cikgu Yzel sumarno namanye,cube teka orang mana??
kompom2 la johor..tengok nama dah kantoi..jawa totok.
dapat gak aku jumpa orang kampung aku kat sini, dari batu pahat jugak. Dia ni baik giler,kelakar pun kelakar,pemurah,x kemut,mesra pelanggan..ewah!!..kembang hidung pesek cikgu Yzel ni kalau dengar..agaknye orang johor memang kelakar ke?sebab mana2 aku pergi,kalau jumpa orang johor biasa mesti yang lawak2..auta kut,bukan fakta.
kami sangat beruntung dan bertuah,kalah orang yang dapat cabutan bertuah. Sebab ape??
sebab kiteorang dapat subjek yang kiteorang nak..yeahhooo!!!
math dan akaun..aku dengan yana anak pak zain dapat ngajar math form2 n akaun form4.
diana pulak dapat math form2 dgn perdangan form4.
"akmam amik kelas 2N4 dengan kelas 4 ZAMRUD(kelas ke 3).."kata cikgu yang sangat memahami tu.
tapi sekolah ni sekolah level biasa2 je.So dapat kelas ke 3 ke,ke 4 ke..tetap kelas yang memeningkan...cuma kelas pertama je kut yang ok sikit...tu pun sikit je la..tapi as a teacher, u must always think positive. ajar anak orang macam mana kita nak orang ajar anak kita.

maka bermulalah al kisah.....kene mengajar!
malam tu memang cuak giler bagai nak rak..berdebar2...aku tengok diorang macam rilek je.
cuak punye pasal..beberapa malam tu siap solat hajat..1 je aku mohon..semoga Allah terangkan hati aku untuk mudah mengajar,dan semoga Allah terangkan hati anak2 murid aku supaya mudah faham apa yang aku ajar...dan supaya dilembutkan hati mereka ...bukan apa,aku paling takut tersilap ajar..kompom rase bersalah seumur hidup!
lagi 1..semoga kami 1 rumah dilindungi...kut2 tempat jin bertendang ke tu...aiyakk!!!
....................................................................................................................................................................
STAND UP!!!!!!!..good morning teacher!!..cait..ingat aku ni omputih  ke nak gud2 morning ni..
"bagi salam.."dengan gaya machonye aku bagi arahan pertama.
"assalamualaikum teacher!!!"..haaaa..ni baru betul..
"waalaikumsalam..ok,sit down class....."
my name is Maizatul akmam Jaffar.....bla....bla...bla...come from Johore...sekarang ni subjek math kan?....bla..bla...bla...start from today i'll take over dis class.....bla...bla...bla...
"before we start our lesson..ada 4 peraturan yang saya nak awak semua ikut selagi awak berada dalam kelas ni..:
pertama: Jangan bercakap semasa saya tengah bercakap,semasa tengah mengajar kecuali kalau saya tanye soalan.
kedua: Jangan menipu. Kalau x buat homework cakap x buat,jangan cakap tertinggal buku. Saya suka orang yang jujur.
ketiga: Saya x nak ada sebarang buku lain atas meja selain math!
keempat:  Setiap kali sebelum mula kelas.Lepas baca doa ,sila niatkan hati masuk kelas ni nak belajar,belajar kerana Allah"
masa tu memang muka aku x senyum langsung,kira muka samseng giler la.ni lecterer aku yang pesan.Mula2 jangan senyum sangat. 1st impression itu sngat penting!.bagi budak2 hormat kita.
senyum pun tidak, apetah lagi nak tunjuk gigi aku yang x rata ni..jangan harap!ahaks..
dalam setengah jam kot borak...kenal2 diri,asal mana,dari U mana..belajar sampai chapter berapa dah.kenal2 dengan ketua kelas,penolong dan lain2
"kenapa senyap je...awak semua tension ke dengan saya??"..soalan terus terang. Aku kan suka berterus terang,haha.
budak yang depan sekali ni nampak ok,ketua kelas kut..kenalah ok. Yang belah belakang tu memang aku dah boleh baca, biasalah kan..kita kadang2 mesti boleh tangkap punye camne perangai seseorang tu even borak kejap je dengan dia,dari gaya dia bercakap..dari gaya dia duduk...dari memek muka dia..haaa....lain la kalau budak tu kenyit mata sekali kat aku,kompom hilang semua tafsiran aku.
begitulah 1st day aku....hari pertama aku bincang jawapan exam diorang. Dengan x ada cara jawab soalan,aku cuma dapat jawapan akhir je..memang sadis wa cakap lu,sebab tu malam tadi aku study betui2.Cari macam mana boleh dapat jawapan.semua nak kene tibai sendiri..cis.
....................................................................................................................................................................

HARI KEDUA...
masuk kelas math dengan akaun.2x kelas ni kene bincang jawapan.
haaaaaaaaaaaaa....hari kedua dah start dah bising dia..
kelas aku masalah utama dia adalah anak murid sangat suka bercakap...cuma ada beberapa ketul budak je yang pendiam.
budak ni nampak je kecik,buku lagi tinggi dari dia. tapi mulut! kalah murai
total ada 36 orang dalam kelas form2 aku ni..tapi suara macam ada 63 orang.
kelas akaun pulak...senyap aje...cuma ada 19 orang.
"jujur....sape yang betul2 x minat akaun??x ada hati langsung nak belajar akaun?...jujur eh..kan saya dah cakap kan tadi,saya suka orang yang jujur...."
daripada x de yang angkat tangan,automatik ada la dalam 4,5 orang x minat langsung..critttt!!!..berani diorang angkat,dasar tangan panjang.
ok..makanya hari pertama tu adalah hari untuk aku memberi kata2 motibasi sikit..haha....
aku x boleh paksa diorang minat akaun. Tapi aku ceritalah betapa pentingnya akaun ni, camne aku dulu lari dari budak sains hayat kat matrik ke budak akaun...betapa senangnya akaun untuk SPM. Untuk SPM ye korang..bukan kat U..kalau akaun kat U kompom aku x kan sebut senang!..dan aku x nak sebut pun camne aku blajar akaun kat u..hakhak..
semua yang aku cite adalah pasal hidup aku masa jadi anak murid dulu..sebab dulu aku boleh tahan rajin la...sekolah pun x ponteng....hidup dengan buku je..giler bosan!..aku mengaku yang hidup aku zaman sekolah dulu memang bosan, tapi aku x cakap depan diorang la..agak ah kan!
masa nak keluar kelas, tetiba ada sorang budak perempuan ni datang kat aku..
"cikgu..saya minat nak jadi akauntan..macam mana ye cikgu?"..
huwaaaaaaaaaa...nak nangis aku dengar,giler terharu!!..budak macam ni la nak kene asah bagi tajam dia punye bakat. So masa tu jugak aku gunakan segala ayat2 manis untuk bagi galakan kat beliau.
....................................................................................................................................................................
pot pet..pot pet..pot pet....pot pet..pot pet......
boleh senyap tak!!!!...automatik semua senyap..
5 minit kemudian..
pot pet..pot pet...pot pet...
Gggrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr....
budak2 ni dah mula tunjuk perangai...mentang2 dah bape minggu aku kat sini.
kadang2 aku pun pelik,aku ni mengajar kat dalam kelas ke kat pasar malam ha?
diorang ni pun satu...bajet macam ada pertandingan syarahan je dalam kelas tu. Suara tu kalau bercakap macam nak keluar anak tekak. 
"syikin mung on9 kang semalam??'..erkk..budak depan aku ni bersuara..aku pun melilau cari sapa budak nama syikin ni.
"mana ada!..aku dop on9 la.."syikin menjawab,erkk..x macam jauh pulakkan syikin ni duduk.
"ada..mung on9 semalam.."..aiyak!!boleh pulak dia sambung borak lagi.muka ngadap buku,mulut x berenti cakap.
GGggrrrrrrrrrr....ape lagi..."AIZADDD!!!!!!!!!!"
"awak ni...syikin tu sikit punye jauh awak boleh borak dengan dia eh. Macam mana la keje nak siap kalau mulut asik bercakap je...dah,kalau nak borak,borak dengan saya je.jangan kacau syikin.."..haha,padan muka ekau.
chapter yang aku ajar ni nama dia Geometrical Construction..so kene pakai jangka lukis la.
memandangkan cikgu kene lukis rajah kat depan,makanya terpaksalah aku guna jangka lukis yang besar tahap gaban tu. 
Alif Hakimi,sedap kan nama ni??...haa,budak ni la suka main2kan aku dalam kelas.
"Cikgu..cuba cikgu cari marker pen cikgu, saya nak pinjam jap" kimi berteriak dari tempat duduk nya.
aku pun carila bagai nak rak..dan tetibe aku terpikir,budak ni nak buat ape dengan marker pen?x kan nak mengajar kat depan kot,abis tu apa fungsi aku pakai baju cun2 kalau bukan aku yang mengajar hari ni ??haisshh..
"KIMI!!!, saya dah nampak dah!...haaaaaa, eleh ingat saya tak taw la..bak sini balek..pulangkan!!! (gaya misha omar)"
cit...boleh pulak dia main sembunyi2 barang dengan aku, pastu suruh aku cari..geram je!
Bila aku marah, diorang akan senyap untuk 5 saat. Dalam masa 5 saat tu diorang perhatikan muka aku then gelak ramai2....Arggghhhhhhh..kenapa???
Bila aku tanye kenapa, diorang jawab.."doh tecer kalu maroh pom tecer senyum,gane kami nak takut"...erkkk!
"Tecer maroh dop maroh sama je.."...ni lagi sorang ingin menguatkan hujah rakan sekelasnya....Eeeeiii...geram je aku dengar. Sabor je la..Kesimpulannye jangan senyum masa marah.
keje part time aku kat bilik guru, amik gambar
....................................................................................................................................................................
budak2 ni ada 3 jenis mengikut firasat aku. Ada yang hyperactive, ada yang aktif dan ada yang pasif.
kalau yang pasif ni memang masalah besar. 
"Hawa...tolong baca soalan  sekejap".. (cikgu kalau boleh jangan baca soalan sendiri,suruh anak murid yang baca supaya diorang akan lebih fokus. Lagi 1 sebab suara cikgu sedap, takut nanti kata nak menunjuk2)
haaaa..hawa ni salah 1 contoh anak murid aku yang pendiam. Aku suruh baca soalan je terus 1 kelas gelakkan dia. Konpius aku masa tu. Kenapakah??
suara hawa tak kedengaran langsung, tapi mulut bergerak. Tak kan dia cuba untuk buat pentomen kot.
Sejurus lepas mulut dia stop,aku dengan spontannye "dah abis dah hawa?"
erkkk....lagi la 1 kelas bantai gelakkan. Nampak sangat la yang aku sendiri pun x perasan apa yang hawa baca. Masa tu baru aku dapat rasa yang aku dah tersilap ayat. Kelihatannya 1 kelas ni suka buli hawa rupenye especially budak lelaki.
Maka berjurai la air mata hawa..sob..sob.
Dengan rase bersalahnya aku pun pujuk la hawa...siap amik kerusi duduk depan dia..
"hawa..hawa kenapa ni??hawa kena la pot pet..pot pet...bla..bla...bla.....pot pet...hawa kene yakin dengan diri hawa..jangan pedulikan orang nak kata ape...pot pet...pot pet..." kalah Dr. fadzilah kamsah time ni..masa ni yang penting aku kene kembalikan balek semangat budak ni. Nampak macam dah lama sangat dia pendam masalah.
Aku ajukan masalah ni kepada pensyarah pembimbing aku,dia kata sebaiknya layan je macam murid2 yang lain. Takut nanti aku tersilap langkah,budak tu jadi makin teruk.  Erm,mungkin betul apa yang encik ni cakap. Tapi pape pun aku kene ada inisiatif jugak.
So nak pendekkan cerita...kene la selalu berpesan2 pada kawan2 kelas dia yang lain yang hawa ni x boleh terima gurauan sangat,sangat sensitif. Tapi xde la aku cakap depan hawa,  x mcm makin lebat pulakkan dia meraung nanti.
Yang tadi tu form 2. Sekarang ni aku nk cerita form 4 pulak.Nama beliau Hasanah. sama kes la dengan Hawa tadi, pendiam yang amat sangat.
Kawan pulak dengan budak perempuan paling loyar buruk dalam kelas (Nabila).
Nabila ni selalu usik aku..."cikgu..adik kesayangan cikgu kirim salam.."
ok fine!!...dia pegi bagitaw semua orang yang Hasanah tu adik angkat aku.Memandai je!.
"yela..Cikgu kalau saya yang cakap cikgu dop layang, kalau hasanah yang cakap bukan main lagi"
erkk!!..aku rase aku layan semua sama je,yang pelik nya hasanah pun tak pernahnya nak borak dengan aku ni. suka hati je budak ni buat cerita dongeng.
Budak2 kat sekolah ni mungkin agak kurang menerima bahasa orang luar, setakat kene perli tu dah biasa sangat la..."cikgu, cikgu duk kat ganu kene cakak ganu la! sokmo cakak KL"....erkkk..bila aku cakak ganu diorang gelakkan pulak,haissshhh..dasar doremon punye budak.
Ada yang berbakat dalam seni lukis..dan diorang gunakan bakat tu masa aku mengajar
ye memang..memang math kene lukis gambar kartun rempit.
Ada yang terlalu obses dengan cikgu. Sentiasa nak cikgu reply mesej. Sanggup tu pegi topupkan aku sebab aku x balas2 mesej dia yang dah berlambak tu. aiyak!!..
Yang x boleh blah siap mintak izin dengan cikgu dia nak keluar kelas kejap sebab nak pegi sembang2 dengan aku. Walhal aku tengah bertungkus lumus perah otak buat RPH, maka apa lagi...."pegi masuk kelas sekarangggggg!!!!!!!!"..
ni la budak2 yg aku terpaksa halau,wuwu..sori nah
.................................................................................................................................................................
Kalau dah namanya cikgu praktikal ni,kompom akan jadi perhatian kat budak2 sekolah.
setakat "Pewiiitttt!!!...awek."haa..biasa ah. Diorang lupa ah kut awek yang diorang mengurat tu cikgu diorang..demn
"cikgu mintak nombor tepong"...piirrahh,sebut telepon pun x betul lagi nak usha cikgu..
lagi2 yang form 4 n form 5...kalu yang ensem macam model tu x de la pulak nak mintak no phone aku,silap2 aku yang usha dia.hakhak
dan lagi satu harus diingatkan, cikgu perempuan prktikal bukan sahaja akan diusha anak murid tapi juga cikgu kepada murid.demn
ada la sorang dua yang gatal merenyam kat bilik guru. Mula2 kita ingat diorang baik2 sebab diorang memang baik. Think positive la kan, tapi kalu dah semacam je tu...Oooiiiiit, ingat sikit anak bini kat umah la..umor nak dekat macam ayahanda aku kot.haha..
Ada yang bini dah dua, tapi kalu pandang cikgu baru...macam nak tersembul biji mata tu. Patut la asik tukar2 nama bini je, ingatkan salah sebut..rupenye mmg banyak isteri..kihkih...
So, kita cikgu perempuan kenelah pandai2 bawak diri..jangan terlalu rapat dengan laki orang,dengan bini orang tak pe. cikgu2 kat bilik guru pun kuat bergosip. Sangat malu bila gosip2 bertebaran.
....................................................................................................................................................................
Tiap2 malam keje kami berlima yang duduk serumah ni adalah study dan buat RPH(rancangan pengajaran harian).
Dah macam kiteorang pulak yang nak amik SPM. 
Sambil mengumpat anak murid ,sambil study....sambil tulis report sambil mengata cikgu kat bilik guru. Memang tu la keje2 seharian. Mungkin 1st time pengalaman praktikal, so emosi akan terbawak2 sampai ke rumah. Kat umah pun akan terbayang2 muka anak murid. Kerisauan yang amat sangat takut diorang x paham apa yang aku nak sampaikan esok.
Kat sini memang pentingnya kawan2 serumah..sebab kami kene study sama2, dan yang  penting copy dan  ayat dalam RPH,kihkih... xde la,ayat buat sendiri ok!..
Tiap2 malam tido pukul 1 @ 2 siapkan report, memandangkan kelas aku setiap ari start masa pertama. So kalau lecterer nak datang observe memang x sempat la nak buat kat sekolah.Better buat awal2.
Mula2 memang la rajin, buat awal2...tapi lama2 bila dah abis observe paham2 la... rase macam dah x kenal dah ape tu buku report, macam buku nilam kat sekolah ke? haha
....................................................................................................................................................................
tanya la sape2 cikgu praktikum time bila yang diorang paling cuak. Kompom la time kene observe.
Tulisan cakar ayam aku kat whiteboard, semoga anak2 muridku paham cikgu akmam sebenarnye dilahirkan utk jd doktor
Lecterer ada 2 jenis, 1 jenis yang suka datang spontan dan satu lagi jenis yang akan inform awal2 takut kita terkincit mengajar kalu datang secara terjah.
Aku nasib baik dapat lecterer yang inform awal, dan malam before kene observe adalah malam paling busy di dunia. Masa tu kalu aaron aziz ajak kuar makan pun mesti aku cakap aku ada hal,esok nak kene observe.
sebelum diobserve..tadaaaaaaaaaa!!!!
"ok, nanti akan ada pensyarah yang duduk belakang tengok macam mana saya mengajar. so ketua tolong sediakan meja dan kerusi kat belakang. Masa dia masuk saya nak semua jangan buat bising eh.."  haaaa..rasuah budak ni siap2. 
Diorang pun angguk tanda paham . tak kurang jugak yang kaki pow.."kfc cikgu!..nanti kami buat molek ah"
ye memang...memang gambar kfc je cikgu bagi nanti.
masa diobserve....tadaaaaaaaaaa!!!!!
ok fine!!..lcterer masuk lewat sikit, fuh nasib baik x datang awal. Dengan kerusi meja xde, kurang asam punye anak murid! sorang pun xde yang baik hati nak sedekah meja. Aku jugak yang kene sediakan.cit,dasar form 2! bukan kata ayam kfc, kotak kfc pun aku x bagi ah camni..
1st time kene observe,mestilah rase jantung nak gugur..rambut nak gugur,segala benda ah nak gugur. Time tu la nak terkucil, tetiba nak pitam, tetiba  x nak mengaku cikgu praktikal..siap nak buat2 x kenal lagi dengan lecterer.kihkih
masa kene observe ni aku mengajar math form 2 tajuk Geometrical Construction. Seramai 36 orang anak murid dalam kelas ni. 36 orang pun aku dah pening tetiba tambah lagi sorang kan(lecterer). 
Ajar punye ajar..bebel punya bebel..masa tu agak skema . Agak la kan aku nak main tepuk amai2 depan lecturer. So aku dapat rasekan betapa bosannya masa dia observe tu. X macam selalu aku mengajar, boleh jugak gelak2.
Ada gak sesekali aku usha lecterer kat belakang. Tapi malangnye x de sekali pun lecterer tersebut pandang ke muka tembam ku. Dia dengar je apa aku bebel kat depan....
"ok semua faham tak?????".."kalau x faham bagitaw ye,nanti cikgu explain lagi." ni dialog biasa bagi cikgu2 dalam drama melayu, dan juga alam realiti.
"FAHAMM!!!!"....budak2 ni jawab paham..mungkin sebab still part yang mudah,so diorang pahang( slang ganu sikit).
bila masuk part yang susah...." FAHAM TAK????????????" soal aku dengan melontarkan suara lemak merdu ku.
tapi malangnya xde orang yang jawab...Gulp!!!!!..masa ni aku dah risau dah tatkala lecterer macam ternanti2 apa drama kiteorg yg seterusnya.
apa lagi,aku pun memandang anak2 muridku sambil mulut terkumat kamit menandakan aku suruh diorang bagi respond secara paksaan....
'FAHAMMM!!!"...haaa,nasib baik diorang reti bahasa bibir...kihkih. 
"ok sekarang ni cikgu nak mintak sape2 volunteer ke depan jawab soalan ni..sape nak???"
ok fine,lupa pulak kelas aku ni biasa2 je..dan agak mustahil diorang nak kedepan kalu bukan dipanggil. Nasib baik aku dah mintak tolong sorang budak ni jawab sebelum lecterer masuk tadi..kihkih
dalam masa lebih kurang setengah jam je kene observe. Dalam tempoh ni rase macam nak buat menantu je semua 36 orang anak murid aku tu. Baik + sopan + x bising + x berborak macam kat pasar .Tapi setengah jam je la perasaan nak bermenantukan tu. Lepas daripada tu..Gggrrrrrrrrrr..
Cuma sekali je aku diobserve dalam kelas, yang lain2 semua just bincang2 petang dengan lecterer. Sebab lecterer aku cakap dia boleh taw camne cara  aku mengajar dengan hanya berpandukan RPH dan cara aku explain kat dia.  Fuuhhhhhh selamat nyah!
....................................................................................................................................................................
Cikgu praktikal juga merupakan insan terpilih untuk dibuli. Bukan senang nak terpilih untuk pergi kem tiap2 minggu..Ha,sape lagi yang sanggup duduk dalam khemah 3 hari dengan xde lampu bergelap2 kalau bukan cikgu praktikal.Tapi bez gak..boleh jalang-jalang.
ni masa jadi guru pengiring kat tasik kenyir



Sebagai cikgu praktikal juga kene pandai bawak diri, kene senyum 24 jam dengan cikgu2 lama. Itu memang adat dalam dunia bilik guru. Mesti kene senyum x kira diorang balas @ tidak. Yang muda kene hormati yang tua, ibarat ayam muda kene hormati ayam pencen.
Mulut juga kene dititikberatkan..Sila jadi seorang yang peramah supaya mudah dapat kawan..yeah, kalau sombong memang la xde sape nak kawan. 
....................................................................................................................................................................Asik cite kat sekolah je,meh cite pasal kat umah pulak.
Rumah yang kiteorang sewa tu homestay. Housemate pun sekepala dengan aku, kaki bising kaki lawak. So rumah tu memang happening sentiasa. Dengan penuh anak kucing, apa kiteorang minum kucing tu minum. Apa kiteorang makan pun kucing tu makan. Agak ah kan diorang minum pun susu dutch lady, dapat ayam kfc. Silap2 boleh bentang meja makan sekali dengan kucing,siap berebut makanan lagi kan.
Rumah kiteorang sangat strategik sebab dekat dengan puast bandar, dengan pantai, dengan masjid kristal pun teramat lah dekat. Sebab tu boleh banyak kali pegi semayang terawih kat situ.
masjid kristal...tadaaaaa!!!

Tugas aku beli barang dapur...biasanye Yana n Che nab tukang masak. Nak harap jue masak???..memang badan aku bertukar jadi lidi ah x dapat makan. Aku masak sekali je, nasib baik sedap..kihkih
"jue...arini makan ape jue???" soal aku
"makan ape, telur la kot.."jawab jue
"ha????telur je..benda lain xde ke??"
"ada....tu ha!!!!.." jawab jue sambil menuding jari ke arah cicak yang melekat kat cermin tingkap tu..cit
rumah ni jarang2 ada orang duduk..So, kemungkinan besar ada penghuni yang x di undang.
Masa mula2 check in dah buat dah ayat pendinding, fuh kiri fuh kanan...solat hajat pun buat jugak. Tapi mungkin Tuhan nak duga jugak.
Ada la bunyi2 macam orang seret pasir.."kreeeekkkkk..kreeeekkkk.." cari punye cari,aku x jumpa apa yang bunyi. Dah pukul 11 lebih kut masa tu.Rupe2nye jue pun ada dengar jugak sebelum tu....ah,biarkan je la.kalu aku x kacau benda tu,dia pun x kacau aku kot.
Cuma ada 1 malam...jeng...jeng........jeng............
Tetiba bunyi benda jatuh dengan kuat!
Aku yang biasa tido mati pun boleh tersedar,kamis malam jumaat. Tepat pukul 2 pagi masa tu. Aku cek kawasan sekeliling umah, nampak macam xde pape. Cek dari tingkap je la. Diana kata macam bunyi botol jatuh. Esoknya aku cek....yeahh!!..ye betul!!..botol2 air penawar jatuh.
Air penawar yang disusun rapi atas tembok mengelilingi tepi rumah. Tuan homestay yang letak. Aku pun x tanye lebih2 apa tujuan air tu.
Bila aku cerita pasal kejadian tu.x de angin xde ribut..biasa kalu angin kuat pun x pernah jadi macam tu. Tuan rumah hanya mampu cakap.."ada benda la tu..." Gulp!!! ayat x boleh blah.
........................................................................................................................................................
Semakin lama semakin sayang..
berjaya jugak aku hafal nama 56 orang anak murid ku. Budak2 ni kita kene rajin sebut nama diorang. Biar diorang rase dihargai ,disayangi,ditimang2 dan ditatang bagai minyak tangki yang penuh.
Selain tu kene banyak puji dan bukan mengeji. Ikut kajian, tenaga kanak2 akan bertambah dan berganda apabila dipuji. So, kene rajin2kan mulut puji..."pandainye kimi."..ni ayat contoh. Kimi nama anak murid pertama yang aku marah, tapi sampai sekarang dia still mesej aku tanye khabar... Aku doakan agar beliau berjaya dunia akhirat dan bukan sekadar taw berkapel je dalam kelas.
Anak murid perempuan biasanye sangat baik dan ikut cakap cikgu.
"Teacher...tecer beli mana inner tudung ni??? napak moleh sungguh tecer paka"..aku pun terima pujian sambil tersipu2 malu.
"Saya beli kat mydin ,rm5 je. awak beli la,tapi jangan amik yang nipis taw , beli yang tebal baru cantik pakai"...jawab aku dengan gaya promoter kedai tudung.
Tup2 budak tu pun beli..yeah!!..like tecer like student
Kadang2 ada yang menakutkan sikit. Pandang macam nak telan cikgu. Aku pun x taw pe masalah budak ni..tapi dia pernah bagitaw .." saya mintak maaf cikgu sebab masa cikgu mengajar saya x  tengok papan hitam,sebab saya tengok cikgu.."..huwaaaaaaa..semoga budak ni x jadi paparazzi bila dah besar nanti.
Ada jugak yang jenis suka share masalah peribadi dengan aku. Budak perempuan yang baru form 2 ni anggap dialah samseng dalam kelas tu. Tapi papehal semua dia cite kat aku, sape yang dia x suka, sape yang dia suka, sape yang dia baru gaduh n rase nak bagi penampar, cikgu mana dia x suka. Haaaaaaaa, x kan aku nak dengar je kan. Kenelah pandai2 susun ayat bagi nasihat. At last aku boleh tersenyum sendiri sebab budak ni x ponteng pun kelas aku!!..dan aku berusaha supaya dia pun x ponteng kelas cikgu lain. Time aku ajar dia ada dalam kelas, time aku relief kelas lain dia pun ada dalam kelas yang aku relief tu..cait!!..
....................................................................................................................................................................
"Cikgu..orang rumah cikgu ada bape orang?"..aku pun jawab  5 orang.
tup2 malam masa pegi jamuan bukak puasa kat skola budak ni bagi sebungkus makanan kat aku....erkkk..."amik la cikgu.."
"Cikgu...nanti nak beli buka puasa singgah la kedai mak saya..boleh mak saya kenal2 dengan cikgu.."sungguh2 budak ni ajak,siap antar mesej dengan kol...pun aku dapat makanan dengan banyaknye. Ni  belum masuk mak abang Serap bagi, tuan punye homestay bagi...melimpah2 rezeki bulan puasa. Untung jugak jadi cikgu ni. Abang yang kat bazar pun selalu bagi air jus free. GPK 1 belanja makan lagi..syukur...syukur....
....................................................................................................................................................................
Saat2 terakhir, bila tinggal saki baki masa je nak abis pratikum merupakan waktu paling kritikal.
Time ni la anak murid 24 jam nak berkepit dengan cikgu. Dalam masa 2 minggu asik nak datang menghadap aku je kat bilik guru. Sampai nak buat keje pun susah, nak tengok tonton pun x boleh. Apetah lagi nak tengok aaron aziz dalam Stanza Cinta. 
Budak2 ni, asik2 ajak bergambar...asik2 ajak bergambar....Ada yang sanggup tunggu lama2 kat luar bilik guru, kadang2 bila dah x tahan aku terpaksa ugut budak2 ni soh balek kelas...balekkkkk!!!!!!!!!!!!...ponteng kelas semata2 nak amik gambr dengan aku, masa ni rase glemer yang amat mengalahkan lisa surihani.

Dalam seminggu terakhir ada la budak2 berderet datang ajak berborak sakan, bagi hadiah. Memang balek berat ah beg isi hadiah. Even sekecil2 barang, tapi diorang bagi dengan penuh kasih sayang kot!.. so,kene simpan elok2 buat kenangan.
Paling bez aku dapat 2  kain pasang. Diorang soh buat baju kurung.. Yang sepasang dah siap, yang lagi sepasang belom lagi sebab jenis kain jarang, boleh tahan budak ni. Nak soh aku pakai seksi2 pulakkan.
Sempat jugak aku cilok masa bagi ceramah panjang kat budak2 ni..ada yang sedar diri tu menangis2 la kat belakang, yang jenis x sedar2 tu muka selamba badak je la xde perasaan...aku pun bukan baik sangat, tapi macam mana pun kene selalu pesan kat anak2 murid..sebab ape?????..ni sebabnye :
"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yg terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yg paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah org yg memberi peringatan.. -Imam Hasan Al-Basri"
Dalam masa 10 minggu tu je la boleh guna betul2 untuk buat pahala, sebab budak2 mudah terpengaruh dengan cakap2 cikgu. Kalau 1 benda baik aku cakap dan diorang follow....kalau banyak????wah!!..pahala keliling pinggang la jawabnye.insyaAllah....
....................................................................................................................................................................
Hari terakhir kat skola..anak2 murid semua salam aku, peluk cium, sesi bergambar x payah cakapla...sana sini kamera. Lepas tu sesi menangis tersesak2..budak form 2 yang paling obvious sekali. Mungkin sebab aku rapat dengan diorang. Form 4 macam xde perasaan.
Sebelum aku blah dari situ, aku titipkan kad raya untuk setiap sorang anak murid aku.  3 ari 3 malam aku tulis bagai nak rak. Setiap 1 isinya berbeza,,aku komen macam mana diorang dalam kelas, siap bagi kata2 semangat segala bagai. Dakwat pen hitam aku pun sampai kering. Tapi x pe, penat yang berbaloi...sebab mana taw boleh jadi pencetus semangat. Agak ah kan cikgu bagi kad kat anak murid, 56 keping tulis sendiri...mana la diorang x terharu.Terus turun g bilik guru salam peluk cium aku...kihkih.....moga2 korang bukan semangat sekejap je ye!
Sedihnya nak tinggalkan sekolah.........lepas ni dah x jumpa dengan diorang lagi.
Sedihnya nak tinggalkan sekolah...lepas ni xde budak2 yang kacau aku lagi.
dan masa naik keta menuju ke rumah jue...bermakna tak kan jejak lagi rumah sewa, x kan lalu lagi jalan2 setiap hari ke sekolah. Sebab malam tu nak naik bus balek johor. Maka menitis la air mata aku dalam keta tersebut...
Mungkin jue perasan..."mam sedih ae......"..x guna ko jue!!..aku tengah feeling sorang2 kat tepi tingkap keta,boleh pulak ko tegur kan..demn!..makin laju ah air mata aku...wuwu..
Selamat tinggal umah sewa berhantu ku, selamat tinggal sekolah, selamat tinggal terengganu!!!".....wuuwuwu
Memang betul la rumah tu berhantu...atas beberapa sebab. Masa jue datang untuk kemas dan pulang kunci, ada ke patut boleh terdengar bunyi air kat toilet. Macam ada orang mandi, 2x pulak tu.
Dengan enjin keta x boleh start, dan paling menakutkan....lembaga hitam berbulu kat atas tangki air.KOMPOM!!!....hantu raya la tu. cit...cit!!...
Semua ni kenangan, sampai ke hari ni masih segar dalam ingatan walaupun aku pelupa orangnya.
Anak2 murid masih lagi mesej tanya2 khabar, bila nak datang terengganu lagi. Masa raya aritu ada yang pos kad raya dari terengganu. Terharu siot!

sekian,



TERIMA KASIH BUAT ABANG ASYRAFIZREE SEKELUARGA YANG BANYAK MEMBANTU.
TERIMA KASIH BUAT JUE SEKELUARGA, SEMOGA MOK SIHAT SENTIASA.
TERIMA KASIH BUAT CIKGU2 YANG BANYAK MENOLONG ESPECIALLY GPK 1( yg org johor aku cerita tu)
TERIMA KASIH BUAT MY PARENTS YANG SELALU DOAKAN AKU DAN SAPOT DUIT BELANJA. YANG PASTI MEMANG >RM1000 UNTUK PRAKTIKUM.
TERIMA KASIH BUAT PENSYARAH YANG OBSERVE.
TERIMA KASIH BUAT RAKAN SERUMAH.
TERIMA KASIH YA ALLAH KERANA TELAH MENEMUKAN KU DENGAN SEMUA INSAN2 BAIK DI ATAS DAN MEMUDAHKAN SEGALA URUSAN KAMI. Alhamdullillah....
TERIMA KASIH KPM SEBAB ELAUN PRAKTIKUM DAH LAMA MASUK DAN DAH ABIS PUN.
last sekali...bersyukur aku kerana diberi kesempatan jadi cikgu dan menyampaikan ilmu...
CIKGU AKMAM
hasil lukisan dalam buku math. Patut la x reti jawab soklan...pape pun, i like!!
Ni surat2 layang yang aku suruh diorang buat. As feedback:Ada yang ok ada yang x ok
ni yang obses tu la, sape lagi

lepas tu aku berubah bg diorang rehat 1 minit,haha

mungkin budak yang selalu luah perasaan..entah, sebab x de nama pengirim

betul kata budak ni,kelas bising.mungkin ganggu dia nak tido kut

lepas baca ni aku berusaha tinggikan lagi suara.


ni paling x boleh blah!!!
Andai kata ada junior2 yang terbaca post aku ni,kalau ada la kan. ..percayalah ROS dan PRAKTIKUM itu sangat bez. Memang kita x dpt gaji, tapi kita dapat pahala yang besar kalau kita ikhlaskan hati dalam mendidik anak bangsa.Ikhlaskan hati dulu, dan rase seronok tu pasti akan datang. Didik anak orang macam mana kita nak anak kita nanti dididik...Semoga Allah memudahkan urusan ROS dan PRAKTIKUM korang nanti dan POSTING kami juga..insyaAllah...sekian