Followers

Wednesday, February 15, 2012

OPICK - karyawan hebat

Bismillahirrahmanirrahim

Jikalau anda merupakan peminat nasyid sudah semestinya nama Opick pernah bermain2 di gegendang telinga anda.
Tapi kalau tak pernah dengar,sila angkat tangan kanan anda sambil menampar2 muka sendiri sebanyak 18kali. Ini bermakna anda belum boleh diikitiraf sebagai peminat nasyid yang tegar...kih3

Tiba2 hari ni terdetik hati nak menulis tentang beliau sambil mempromosi lagu2 beliau yang indah2 sekali alunan muzik dan liriknya. Subhanallah...aku sangat kagum dengan hasil kerja hamba Allah ni.

Opick atau nama sebenarnya Aunur Rofiq Lil Firdaus , beliau merupakan seorang penyanyi dan pencipta lagu di Indonesia.Asalnya pun datang dari sana la kan, takkan asal dari London tiba2 fasih cakap bahasa indonesia, pekat pulak tu slang beliau. Nampak benor menipu.

Kalau korang nak taw, Opick ni la pencipta lagu Dealova yang pernah pemes bagai nak rak suatu ketika dulu. Masa tu tak sah aku mandi kat toilet kalau tak nyanyi lagu terbabit.

Namun aku bukanlah tersangat2 minat pada beliau, tapi 199% minat sangat2 pada karya yang beliau hasilkan. Setiap lagu2nya sangat indah dan menusuk kalbu. Tak hairanlah berlambak drama2 Melayu kat negara kita ni yang menjadikan lagu2 Opick sebagai background song, especially bila tiba part2 yang sedih, part yang menginsafkan seperti adegan berdoa sambil menangis di atas tikar sejadah.

Aku dengan yakin boleh mengatakan karya2 Opick ni sahaja sudah cukup melangkaui segenap isu . Lagu yang memuji2 Ketuhanan ini sangat sesuai untuk semua Muslim yang faham lirik Melayu. Meh sini aku nak promot!

(before dat, plez stop my playlist at de bottom of dis blog, so dat tak mengganggu konsentrasi korang masa menghayati lagu opick ni..tq)


Sesuai di saat2 korang terasa seperti jiwa kacau..dan lagu ni insyAllah boleh menenangkan jiwa.


Dengan Mu aku tenang


                                                                    Dengan Mu aku hidup
     


Di saat2 kita merasa kita dah buat kesilapan dalam hidup ni . Dan perlukan petunjuk serta arah untuk kembali ke pangkal jalan. Boleh lah dengar lagu ni:

                                                                           istighfar

                                                                          astaghfirullah


Sesuai di kala student yang tengah study for exam tapi  rasa hati gelap,tertutup susah nak terima ilmu.

Mengikut pemerhatian aku, lagu ALLAH MAHA CAHAYA ni bersesuaian dengan Surah Annur ayat 35 yang wajib dihafal kat skolah dulu, cikgu suruh aku hafal dan banyakkan baca surah ni time nak exam SPM dulu sampailah sekarang dah masuk U. Berkisar tentang Cahaya atas Cahaya surah terbabit.

                                                                   Allah Maha Cahaya

                                                                         Teranglah hati

                                                                    Buka mata Buka hati

Di saat2 kita rasa yang hidup ini sangat2 mengecewakan, rasa macam takde harapan.

InsyaAllah lagu ni akan memujuk2 meyakinkan bahawa Allah masih ada, dan takkan pernah tinggalkan kita. Kawan2 akan tinggalkan kita, tapi Allah sentiasa bersama kita. Lagu ni sesuai time tengah bersedih.

                                                               Tiada duka yang abadi

                                                                          Rapuh

                                                                         Allah ya nur

Sesuai di saat2 kita terasa tamak dan tak pernah bersyukur
Dengarkan lagu ini, semoga kita bersyukur dengan segala nikmat yang Allah kurniakan.

                                                                       Alhamdulillah


Di saat2 kita tak dapat menerima takdir. Sedangkan kita dah taw bahawa Allah tidak akan menguji sesuatu di luar kemampuan kita. Yakinlah, Allah merupakan sebaik2 perancang.


                                                                            Takdir


Dan lagu ini pula mengingatkan kita tentang kematian.


                                                                   Bila waktu telah berakhir


See??...betapa karya2 ini sangat bagus. Ada banyak lagi lagu2 beliau yang tak larat aku nak type kat sini.


Cubalah dengarkan , InsyaAllah hati akan menjadi tenang. Bukankah dengan mengingati Allah maka hati akan menjadi tenang. Dan lagu2 ini asasnya hanya bertemakan Pencipta kita Ya Rabb.

Dalam banyak2 lagu beliau, aku paling suka tahap atok kat lagu astaghfirullah.
Aku percaya yang kita boleh kumpul semangat melalui lagu2 yang kita dengar. Sebab tu kat enset aku paling banyak pun lagu Opick. Bila tengok drama yang ada lagu opick pun hati aku  berbunga2. Thanks Opick!

Sekian

3 comments: